İhtiyaç kredisi faizleri cep yakıyor
Artı Gerçek - İktidarın faiz politikasının ekonomideki tahribatı her geçen gün derinleşiyor. Merkez Bankası'nın uyguladığı faiz politikasını servet transferi olarak nitelendiren ekonomistler, enflasyon ve döviz kurlarında yarattığı etki nedeniyle ucuz fonlamanın faturasının doğrudan halka kesildiğine dikkat çekiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) en son açıkladığı nisan enflasyonu dahi yüzde 43 olmasına karşın Merkez Bankası'nın yüzde 8,5'le fonladığı bankalar, siz ihtiyaç kredisi çektiğinizde yıllık yüzde 40'ı aşan yıllık maliyet oranı uyguluyor.
Örneğin; 12 ay vadeli, 10 bin TL ihtiyaç kredisi için başvurusu yaptığınızda, yaklaşık yüzde 40 faiz ve 14 bin liraya yaklaşan geri ödeme çıkıyor karşınıza.
Mevcut politikaların uygulayıcısı Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 49,52 oranında oy alması da, ihtiyaç kredisi faizlerini biraz daha yükseltti.
MEVDUAT FAİZİ YÜZDE 30'U BULDU
Buna karşılık, kendi paranızı bankaya yatırdığınızda tüm vadeler dikkate alındığında ortalama yüzde 22 faiz veriliyor. Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de en yaygın olan 1-3 ay vadeli hesaplara verilen mevduat faizi ise yüzde 30 civarında. Bu oranın da son 20 yılın en yüksek faizi olduğunu not almakta fayda var. (EKONOMİ SERVİSİ)