İklim afetlerinin Türkiye'ye maliyeti 1.9 milyar dolar
Germanwatch raporuna göre, Türkiye'de 2017'de gözlemlenen meteorolojik afetler toplamda 1.9 milyar dolarlık ekonomik hasara yol açtı.
Sürdürülebilir küresel kalkınma için çalışan sivil toplum örgütü Germanwatch tarafından Polonya'nın Katowice kentinde devam eden İklim Zirvesi’nde yayınlanan Küresel İklim Riski Endeksi’nden iklim değişikliğinin çarpıcı etkilerini gözler önüne seriyor.
Tropikal siklonlar tarafından şiddetli biçimde etkilenen ülkelerin sayısı artıyor. 2017’de, Karayipler’deki kasırga mevsimi özellikle çok şiddetli geçti ve birçok adayı yerle bir etti. Sürekli olarak aşırı hava olaylarından etkilenen birçok gelişmekte olan ülke, felaketlerin ardından toparlanmakta zorluk çekiyor. Özellikle, Sri Lanka, Nepal ya da Vietnam gibi yoksul ülkeler büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
2017 yılında dünyada aşırı hava olaylarına bağlı olarak 11 bin 500 kişi öldü ve yaklaşık 375 milyar dolar ekonomik hasar meydana geldi. 2017 yılı hava olaylarına bağlı en fazla kaybın yaşandığı yıl olarak tarihe geçti.
Son 20 yılda ise 11 bin 500 aşırı hava olayı trilyonlarca dolar hasara ve 525 binin üzerinde ölüme yol açtı. Toplam ekonomik hasar ise 3.47 trilyon dolar.
Rapora göre, Türkiye'de 2017 yılında gözlemlenen meteorolojik afetler ise toplamda 1.9 milyar dolar ekonomik hasara yol açtı. Türkiye'de Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 598 iklim afeti gerçekleşti. 2017 yılı 1940'lardan beri bu tür afetlerin en çok görüldüğü üç yıldan biri olarak kayda geçmişti. (Diğer yıllar ise 2015 ve 2016)
Germanwatch Küresel İklim Riski Endeksi başyazarı David Eckstein değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
"Yakın zamanda meydana gelen ve şimdiye kadar görülmemiş şiddetteki fırtınalar büyük yıkımlara sebep oluyor. 2017 yılında, tarihteki en ölümcül ve maliyetli kasırga olan Maria kasırgası Porto Riko ve Dominik Cumhuriyeti’ni vurdu. 2017’de meydana gelen hava olaylarından en çok etkilenen ülkeler sıralamasında Porto Riko en başta yer alırken, Dominik Cumhuriyet’i üçüncü sırada yer alıyor. Geçen yıl doğal afetlerden en çok etkilenen ülkelerin birçoğunda, olağandışı aşırı yağışların ardından şiddetli sel ve toprak kayması olayları meydana geldi. Bu durum 2017’de ikinci sırada yer alan Sri Lanka’da da meydana geldi. Olağanüstü şiddetli yağmurların ardından, 200 kişinin ölümüne yol açan ve yüz binlerce kişiyi evsiz bırakan şiddetli bir sel baskını meydana geldi. Bu afetlerden en fazla etkilenenler yoksul ülkeler. Ancak aşırı hava olayları aynı zamanda orta gelirli ülkelerin daha fazla kalkınmasını tehdit edebildiği gibi, yüksek gelirli ülkelere de külfet oluşturabiliyor."
GELİŞMİŞ ÜLKELER DE ETKİLENİYOR
Uzun dönemli endeks, daha yoksul ülkelerin kırılganlığı da ortaya koyuyor. 1998 ile 2017 yılları arasında en çok etkilenen 10 ülkeden sekizi düşük ya düşük-orta gelire sahip gelişmekte olan ülkeler. Ancak sanayileşmiş ve yükselen ülkeler de etkisini artık çok daha net biçimde hissettikleri iklim etkileriyle başa çıkmak için daha fazla çaba göstermek zorunda.
Germanwatch, Küresel İklim Riski Endeksi hesapları için Munich Re sigorta şirketi NatCatSERVICE veri tabanı ve IMF’nin sosyoekonomik verilerinden faydalandı. Her ne kadar artan hasarlar ve ölümlere dair yapılan değerlendirmeler iklim değişikliğinin bu olaylar üzerindeki etkisine dair basit sonuçlara varılmasına olanak tanımasa da, şiddetli felaket sayısındaki artış ve ülkelerin kırılganlığı hakkında önemli bir fikir sağlıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)