İktidar dolara karşı Yiğit Bulut kozunu piyasaya sürdü: Çok ciddi spekülasyon yapılıyor

İktidar dolara karşı Yiğit Bulut kozunu piyasaya sürdü: Çok ciddi spekülasyon yapılıyor
Dolardaki yükselişle beraber Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Yiğit Bulut, sabah saatlerinde art arda haber kanallarının canlı yayınına katıldı.

Piyasalardaki hareketlilik gündemdeki yerini korurken sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Yiğit Bulut, Habertürk, A Haber, CNN Türk, TRT Haber gibi televizyon kanallarının canlı yayınlarına katılarak çeşitli açıklamalarda bulundu.

Habertürk canlı yayınında, Naci Ağbal'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınmasının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı olduğunu söyleyen Yiğit Bulut, "Çok ciddi spekülasyon yapılıyor. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı sıfatıyla, Merkez Bankası Başkanından aldığım son bilgiler doğrultusunda, Merkez Bankası asla olağanüstü bir toplantı yapılmayacak. Serbest piyasa şartları neyi gerektiriyorsa, dünyayla entegre, bankalarla entegre adımlar atılmaya devam edilecek" açıklamasını yaptı.

Yiğit Bulut, A Haber canlı yayınında ise "Çünkü inanılmaz bir şekilde spekülasyon yapılıyor. Sabah bakıyorum haberlere eski parti kurmuş bakanlar, siyasetçiler, bazı gazeteciler, kara pazartesi, kara Salı, kara Çarşamba… Yani bu ülke bizim ilk önce onun altını çizerek söyleyeyim. Bu ülkede bir kara pazartesi olursa hiç kimsenin işine yaramaz. İş yerleri, çalışanlar, esnaf sonuçta hepimiz aynı gemideyiz. Bizim gidecek hiçbir yerimiz yok. Bu topraklarda yaşayacağız hep birlikte. Bu tip spekülasyonları yapan arkadaşlar lütfen vicdanen bir oturup düşünsünler" açıklamasını yaptı.

CNN Türk canlı yayınına da katılan Bulut, yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na yönelik eleştirilere yanıt verdi. "Merkez Bankası Başkanı için köşe yazarıydı Merkez Bankası Başkanı oldu. Gazeteci olmak onurlu bir iştir. Gazeteciden Merkez Bankası Başkanı oldu diyorlar, bunu reddediyorum" diyen Bulut, "Şahap Bey'i uzun yıllardır tanırım. 32 yaşında bir bankanın Genel Müdür yardımcısı oldu. Doçent oldu, profesör oldu. Bankacılık konusunda profesördür" ifadelerini kullandı.

Bulut, Habertürk ve CNNTürk televizyonunda yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

Asla TCMB olağanüstü toplantı yapmayacak, söylenenler yalandır

Vatandaş dün 5.1 mılyar dolar döviz sattı, şirketler 2.5 milyar dolar sattı. Bugün de döviz satışı devam ediyor

Türkiye'de ödemeler dengesi problemi yok, döviz problemi yok. Eonomide (döviz girişi) sıcak para değil yatırım bazlı yatırım (olacak); başta Çin olmak üzere birçok şirket sırada bekliyor. Faizi ekonomi gerçeklerinden kopmadan düşürmeyi tabi ki istiyoruz. PPK toplantısı tarihinde yapılacak, ekonominin gerçeklerine göre karar alınacak

Türkiye'yi yüksek faize bırakıp yabancıların kaynak aktarımını seyrederseniz o zaman sizi el üstünde tutarlar, bu ülkeye ihanettir. Serbest piyasaya inanıyoruz; TCMB Başkanı'nın açıklaması dikkatli okunmalı, TCMB faiz politikamız değil hareket tarzımız değişmeyecek diyor.

Ekonomik şartlardan ve piyasa koşullarından kopmadan, olağanüstü radikal adım atılmadan, dünya kurallarına aykırı olmadan serbest piyasaya bağlı kalınmalı, indirim ve ortam ilişkisi önemli.

TCMB Başkanı'nın görevden alınması Cumhurbaşkanı'nın takdiridir; niye yetkiyi aldın deme mantığı bence doğru değil. Faiz enflasyonun sebebidir aynı zamanda. Türkiye'nin borçlanma sorunu olmaz, yeni dünya düzeni ortaya çıkıyor; Cumhurbaşkanı, "TL bazında borçlanacağız" dedi, bu çok ciddi bir söylem. Türkiye'nin bankalarla ilgili düzenlemesi sermaye kontrolü vb külliyen yalandır. Bu ülke bu başarıyı geçmişte sıcak paraya kapıları açmayarak sağladı, yine bunu yapabiliriz.

Ekonominin gerçeklerinden kopmadan sinyallere uyarak faizi gerekli şartlarda düşürmek için her türlü çalışmayı yaparız. Düşük faiz hedefimiz, doğrudur; ekonomi büyümesi için düşük faize ihtiyacı var.

Faizin ve enflasyonunun özellikle de enflasonun tek haneli rakamlara düştüğü bir çerçeve esas alınmalı; ekonominin gerçekleri ile bu yapılacak, radikal adımlarla değil.

Rezervlerin eksi olduğu, Türkiye'nin olağanüstü toplantı yapıp faizleri indireceği kadar yalandır.

2018 yılında dolar 7 TL'yi aştığında ise Yiğit Bulut, "Finansal 15 Temmuz" başlıklı bir yazı yazmış ve "Şimdi dövizden TL'ye dönüp Türk sermaye piyasalarına ve TL enstrümanlara sahip çıkma günü. Bu adımı atanların 12-48 ay içinde nasıl bir kazanç elde edeceğini hep birlikte göreceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar