IMF, Türkiye büyüme beklentisini açıkladı: Dolar, 7,40'larda dalgalı, küresel piyasalar izleniyor

IMF, Türkiye büyüme beklentisini açıkladı: Dolar, 7,40'larda dalgalı, küresel piyasalar izleniyor
IMF, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6 büyüyeceğini açıkladı. Dolar, 7,40 seviyelerinde yatay seyrederken, küresel piyasalardaki azalan risk iştahı takip ediliyor...

ARTI GERÇEK - Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasında uzun süre sıkı duruş söyleminden destek bulurken, küresel piyasalarda azalan risk iştahı takip ediliyor. Bankacılar haftanın en önemli gündeminin perşembe günü TCMB'nin gerçekleştireceği enflasyon raporu olacağını, enflasyon tahminlerindeki olası yukarı revizyonların ve buna ilişkin söylemlerin takip edileceğini belirtiyor.

Geçen hafta ABD faizlerindeki yükselişle birlikte gördüğü 7,5'li seviyelerden yönünü aşağı çeviren dolar/TL, TCMB'nin faiz kararı ile 7,35'in altına kadar geriledi. Daha sonra küresel piyasalara paralel dalgalı bir seyir izleyen kur geçen haftayı 7,4 civarında tamamladı. Dolar/TL, 7,40'lar seviyesinde, euro ise 8,97'den işlem görüyor.

Asya borsaları, ABD'de Joe Biden yönetiminin 1,9 trilyon dolarlık mali canlandırma paketiyle ilgili potansiyel engellerin risk iştahını baskılamasıyla rekor seviyelerden geriledi, ABD hazine tahvil getirileri de üç haftanın dip seviyesine indi. Düşük risk iştahı, dolara diğer para birimleri karşısında bir nebze destek sağladı, petrol fiyatları ise hafif gerileme kaydetti. 

Yatırımcılar, bu hafta yapılacak ABD Merkez Bankası (Fed) para politikası toplantısı öncesinde de temkinli tavır sergiliyorlar.

ABD HAZİNE BAKANI RESMEN JANET YELLEN OLDU

Demokrat Başkan Joe Biden'ın Hazine Bakanlığı koltuğuna aday gösterdiği ABD Merkez Bankası'nın (FED) eski başkanı Janet Yellen, ülkenin ilk kadın Hazine Bakanı olarak Senato'da onaylandı.

Yellen'ın, yeni yönetimin Coronavirus yardım paketi, ABD yaptırımlarının yeniden gözden geçirilmesi ve mali regülasyonların güçlendirilmesi hedefleri üzerinde çalışmaya hızla başlaması bekleniyor.

Senato Maliye Komisyonu, cuma sabahı Başkan Joe Biden’ın Maliye Bakanlığı koltuğuna aday gösterdiği eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı 74 yaşındaki ekonomi profesörü Janet Yellen’ın adaylığı oy birliğiyle onayladı.

TCMB, geçen hafta politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 17'de sabit tutarken, sıkı duruşu "kararlılıkla uzun bir müddet" sürdüreceğine ve gerekirse "ilave parasal sıkılaşma" yapacağına dikkat çekti. 

Bankacılar, Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK) kararının ardından TCMB'nin perşembe günü gerçekleştireceği enflasyon raporunu izleyecek. Enflasyon, 2020 yılını yüzde 14,6 seviyesinde tamamlarken, yılın ilk çeyreğinde de enflasyonda yükselişin sürmesi bekleniyor.

TCMB Başkanı Naci Ağbal, 2021 sonu için yüzde 9,4 enflasyon tahminini bir "ara hedef" olarak ilan etmiş ve para politikasının da bu hedefe ulaşmak için dizayn edileceğini söylemişti. Tahmin, bu hafta güncellenecek. Piyasanın beklentisi enflasyonun nisan veya mayısta tepe noktasını göreceği, yıl sonunda tek haneye düşemeyeceği, yılı yüzde 11-12 bandında bitireceği yönünde.

Piyasalar enflasyon raporunda kendi tahminleri (yüzde 11-12) ile TCMB (yüzde 9,4) arasındaki farkın nasıl kapanacağını, bunun piyasa fiyatlamalarına etkisini takip edecekler.

Goldman Sachs haftasonunda yayımladığı raporda, üç ay sonrasına ilişkin dolar/TL beklentisini 7,5'ten 7 seviyesine çekerken, 6 ve 12 ay sonrasına ilişkin beklentilerini ise sırasıyla 7,75'ten 7'ye, 8'den 7,5'ye çekti. Banka, TL'de son dönemde görülen değer kazançlarının önümüzdeki dönemde ancak sınırlı devam edebileceğini, bunun da TCMB'nin rezervlerini artırma yönlü adım atacağına yönelik beklentilerinden kaynaklandığını belirtti.

Öte yandan dün Reuters'ta yayımlanan bir analizde de dikkat çekildiği üzere, Türkiye piyasalarındaki payını yanlış ekonomi politikalarını gerekçe göstererek son yıllarda sert düşüren yabancı yatırımcılar gelişmekte olan ülke piyasaları genelindeki en büyük geri dönüşlerden birini gerçekleştiriyorlar.

Ekonomi yönetimindeki değişim, ortodoks politikalara dönüş ve reform gündemiyle kasım ayından bugüne yabancı yatırımcılar Türkiye piyasalarına 15 milyar doların üzerinde giriş yaptı. Bu değişim piyasa dostu uygulamalara dönüş ile birlikte gelirken piyasadaki beklenti girişlerin yılın ilk yarısında belirginleşmek üzere 2021 boyunca da devam edeceği şeklinde. 

IMF, TÜRKİYE'YE İLİŞKİN BÜYÜME BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI

Öte yandan, IMF, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentisini açıkladı. Türkiye ekonomisine ilişkin görünümün de değerlendirildiği açıklamada, "Ekonominin 2021'de pozitif büyümeye devam etmesi bekleniyor" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2021'de yaklaşık yüzde 6 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Zaman içinde sürdürülen politikaların yeniden dengelenmesinin daha dayanıklı orta vadeli büyümenin temelini oluşturacağına işaret edilen açıklamada, mali yapısal reformların konsolidasyonu destekleyeceği ve mali riskleri azaltacağı ifade edildi.

Hazine, dün yoğun itfa programını bir miktar rahatlatmak adına piyasa yapıcı bankalara yönelik değişim ihaleleri gerçekleştirdi. İhalelerde Nisan 2021 itfalı kuponsuz tahvili geri alınırken yerine 2028 vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil verildi. Dün yaklaşık 4 milyar TL borç ötelemesi gerçekleştiren Hazine değişim ihalesine bugün de devam edecek.

Öte yandan, dün 6,5 milyon doz Sinovac aşısı daha Türkiye'ye ulaşırken piyasalar aşılama sürecinin Türkiye genelinde yayılmasına ilişkin süreci de takip ediyor.

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra bugün 329/334 seviyesinde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar