'IMF'den borç alınmalı mı?' diye soruldu, yüzde 69,2 'hayır' dedi
İstanbul Ekonomik Araştırma tarafından yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 69,2'si IMF'den borç alınmasına sıcak bakmazken, yüzde 56'sı IMF'ye güvenmediğini belirtti.
ARTI GERÇEK - Koronavirüs salgını tüm dünya ekonomilerini olumsuz etkilerken, başta IMF olmak üzere uluslararası finans kuruluşları borç ve kredi verme yönünde yeni programlar açıkladı. Ülkelerin bir kısmı IMF'den yardım alma yönünde karar verirken, Türkiye'nin de IMF'nin kapısını çalıp çalmayacağı tartışmaları gündemde önemli yer buldu.
İktidar kanadından IMF'den herhangi bir borç talebinde bulunulmayacağı kesin bir dille reddedilirken, yurttaşlar da IMF'ye gidilmesine sıcak bakmıyor.
İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından hazırlanan Türkiye Raporu sitesinde, IMF'den borç alınıp alınmaması yönünde yöneltilen soruyla yapılan ankette katılımcıların büyük kısmı, IMF'den borç alınmaması yönünde görüş bildirdi. Sonuçlara göre katılımcıların yüzde 30,8’i IMF’den borç alınması gerektiğini düşünürken, yüzde 69,2’si ise bu fikre sıcak bakmadığını belirtti.
turkiyeraporu.com sitesinde yer alan "Sizce IMF'den borç alınmalı mı" anketinde şu değerlendirmeler yer aldı:
"1948 ve 2005 yılları arasındaki 57 senede IMF ve Türkiye arasında toplam 19 program uygulandı. 1980’li yıllarda gelişmeye başlayan bu ilişki, zirve noktasına 1999 yılında uygulamaya giren 15 milyar dolarlık program ile ulaştı.
Geçtiğimiz 10 yıla bakarsak kamuoyunun IMF’yi zor dönemler ve ekonomik bağımlılık ile bağdaştırdığını söyleyebiliriz. Bugünlerde ise koronavirüsün yaratmış olduğu kriz sebebi ile IMF tüm dünya genelinde yeniden gündemde. Bu sebepten dolayı kamuoyunun IMF hakkındaki görüşlerini anlamak amacı ile bu konuyu nisan ayının ikinci anketinde ele aldık ve detaylı bir araştırma yaptık.
Anketimizin ilk sorusunuda katılımcılara, "Koronavirüs’ün yaratmış olduğu ekonomik etkileri azaltmak adına IMF’den borç alınmalı mı?" sorusunu yönelttik. Sonuçlara göre katılımcıların yüzde 30,8’i IMF’den borç alınması gerektiğini düşünürken kalan yüzde 69,2’si bu fikre sıcak bakmıyor. Dolayısıyla kamuoyundaki IMF algısının olumsuz yönde devam ettiğini söyleyebiliriz.
Anketimizin ikinci kısmında kamuoyunun IMF algısını daha detaylı anlayabilmek için katılımcılara beş ifade sunduk ve bu ifadelere katılıp katılmadıklarını belirtmelerini istedik. Genel sonuçlar katılımcıların yüzde 56’sının IMF’ye güvenmediğini gösteriyor.
Katılımcıların yüzde 26’sı IMF’den borç alınması halinde Türkiye üzerinde söz hakkına sahip olacağını düşünürken, yüzde 43’ü borç almanın maliyetli olacağını düşünüyor. Buradan yola çıkarak IMF’den borç alma konusundaki en büyük endişenin, IMF’nin Türkiye üzerinde söz hakkına sahip olmasından çok borç almanın maliyetleri olduğunu söyleyebiliriz.
Son iki ifadeye baktığımızda ise katılımcıların IMF’nin sunduğu koşullarla pek ilgilenmediğini ve bu krizi atlatmak için devletin başka seçenekleri olduğunu düşündüğünü söylemek mümkün."