IMF'den Türkiye'ye döviz uyarısı

Dolar, geçen hafta içerisinde 4,2901 TL ile tüm zamanların en yüksek düzeyini görmüştü.

IMF'den Türkiye'ye döviz uyarısı

EKONOMİ- Türkiye ve dünyadaki gelişmeler her geçen gün liranın dolar karşısında değer kaybetmesine neden oluyor. Hafta başında 4,30 ile yeni bir tarihi zirveyi göre dolardaki artış liradaki değer kaybının yılbaşından bu yana yüzde 11 ulaşmasını sağladı. Dolar, geçen hafta içerisinde 4,2901 TL ile tüm zamanların en yüksek düzeyini görmüştü.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ülkelerin döviz rezervlerine ilişkin tavsiye ettiği seviyeler gelişen piyasalar için bir gösterge kabul edilirse Türkiye, Güney Afrika, Arjantin ve Malezya EM arasında en kırılganları olarak görülebilir.

Bloomberg Barclays tahvil endeksinde bulunan 21 gelişen piyasa arasında "Türkiye, Güney Afrika, Arjantin ve Malezya IMF'nin 'yeterli' olarak değerlendirdiği seviyelerin altında döviz rezervlerine sahipler" denildi. Aşağıdaki haritada ölçek kırmızıdan yeşile doğru kaydıkça ülkenin döviz yeterliliği 'zayıf'tan 'güçlü'ye gidiyor. Türkiye 'kırmızı' ile döviz rezervi açısından en kırılgan ülkeler arasında bulunuyor.

'ARTIŞ GELEBİLİR'

Gelişen piyasaların sahip olduğu döviz rezervleri, ABD hazine tahvili faizlerindeki artışın daha riskli varlıklara yönelik talebi azaltmasının etkisiyle giderek artan bir baskıyla karşı karşıya bulunuyor.

Tabloda 'Adequate Level' IMF'ye göre ilgili ülkenin (milyar) dolar cinsinden yeterli döviz rezervi seviyesini gösterirken 'Reserves' mevcut döviz rezervini, 'Reserves Cover' ise mevcut rezervin yeterli seviyenin ne kadarını karşıladığını işaret ediyor. 'YTD FX', yerli paranın yıl başından bu yana dolar karşısındaki değer değişimini, 'Current Account' cari fazlanın/açığın GSYİH'ye oranını gösteriyor.

Türkiye imf dolar güney afrika Enflasyon malezya artış kırılgan lira