'İndirimlerin enflasyona etkisi geçici olur'

Kredi derecelendirme kuruluşu JCR'ın Başkanı Ökmen, fiyat indirimine gidilmesinin enflasyonda kısa süreli düşüş etkisi yaratacağını, ancak kalıcı olamayacağını söyledi.

'İndirimlerin enflasyona etkisi geçici olur'

Kredi derecelendirme kuruluşu JCR'ın Başkanı Orhan Ökmen, bir kısım ürünlerin fiyatlarında sadece iki aylık dönem için, zincir mağazaları ve bazı kamu kurumlarında yüzde 10’luk indirime gidilmesinin enflasyonda kısa süreli düşüş etkisi yaratacağını, ancak kalıcı olamayacağını kaydetti.

Ökmen açıklamasında, "Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı, kampanyalı fiyat indirimi, kamusal ürünlerin fiyat ayarlamalarının ertelenmesi ve özel sektöre destek başlıklarıyla oluşturulan üç ayaklı ücret-fiyat kontrollerine dayanan bir makro ihtiyati tedbir olup, programın başarısı, kampanyanın geniş bir yelpazede çok taraflı rızaya dayalı sahiplenme düzeyine bağlı olarak şekillenecektir. Kampanyaya bağlı olarak ortaya çıkacak olan kısa süreli enflasyon düşüşünün kalıcı olabilmesi için, ötelenen iki üç aylık zaman içerisinde enflasyon sınırlanmasına ilişkin olarak Merkez Bankası politikalarıyla eş güdümlü kalıcı tedbirlerin hızlıca devreye alınması önem arz etmektedir" dedi.

PROGRAMIN GÖRÜNÜRDEKİ EN BÜYÜK EKSİKLİĞİ...

Ökmen, değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Programın görünürdeki en önemli eksikliği, fiyat istikrarsızlığının öncelikli nedeni olan TL’nin değersizleşmesini, enflasyon algısını ve yapısal sebeplerini sınırlamaya dönük herhangi bir önlemi içermemiş olmasıdır. Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı, üreticilerin birikmiş maliyet artışlarını perakendecilere ve tüketicilere yansıtabilmelerini ve faaliyet devamlılıklarını iyice zorlaştıracaktır: 2017 yılının başından bu yana ÜFE’nin yıllık değişimi sürekli olarak TÜFE’den yüksek gerçekleşmesi, üreticilerin maliyet artışının tamamını değil sadece belli bir kısmını tüketicilere yansıtabilmiş olduğunu, diğer kısmını ise kendi öz kaynaklarından karşılamış olduğunu gösteriyor. Sonuçta tüketim talebi fiyat değişimlerine daha az duyarlı olan gıda gibi mal grupları dışında kalan mal grupları için üreticiler maliyet artışlarını tam olarak yansıtmakta zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Maliyetlerin fiyatlara yansıtılmasındaki engeller esas olarak üreticilerin faaliyet devamlılıklarını ve ulusal üretim gücünü tehlikeye sokacaktır.

KDV TEDBİRİ TERS ETKİ YARATIR

Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı, ulusal tasarruf oranlarının azalmasına ve ekonominin küresel entegrasyon düzeyinin zayıflamasına sebep olacaktır: Kamusal koordinasyonla ulusal kampanya şeklinde sağlanmaya çalışılan fiyat indirimleri, şirketlerin içsel kaynak üretiminde düşüşe razı olmalarını zorlayan geçici tedbirler olup, düşük olan ulusal tasarruf oranlarının daha da azalmasına sebep olacaktır.

İlave talep yaratacağı için enflasyonu önleyici bir etkisi olmayan KDV iadelerinin hızlandırılmasına yönelik tedbire Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programında yer verilmesi, programın amaçladığı sonuçlara tam tersi etki yaratacaktır: KDV iadelerini erken yaparak piyasalara likidite sağlamak, esasen enflasyonu dizginleyici bir önlemden ziyade, ilave talep yaratarak enflasyonun yükselmesi yönünde etki yapacaktır." (EKONOMİ SERVİSİ)

Enflasyon JCR Orhan Ökmen