İngiltere Merkez Bankası'ndan 33 yılın en büyük faiz artışı

İngiltere Merkez Bankası'ndan 33 yılın en büyük faiz artışı
İngiltere Merkez Bankası, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3’e yükseltti. İngiltere'de enflasyon yüzde 10'la 40 yılın zirvesinde.

Artı Gerçek - İngiltere Merkez Bankası (BoE), 33 yılın en büyük faiz artışına gitti. Banka, politika faizini beklentiler doğrultusunda 75 baz puan artışla yüzde 2,25'ten yüzde 3'e çekti. Para politikası kararı 2'ye karşı 7 oyla alındı. Banka böylelikle faiz artışlarına sekizinci ayda da devam etti.

Açıklamada, gelecek faiz artışlarının daha düşük olacağı mesajı verilerek, 'zirve faizin muhtemelen piyasaların ima ettiğinden düşük olacağı' belirtildi. Bununla birlikte, enflasyonun düşüş sürecine girmesine kadar faiz artışlarının devam edeceği de belirtildi. Banka, İngiltere ekonomisinin 'oldukça zorlayıcı' bir görünümle karşı karşıya olduğu uyarısında da bulundu.

STERLİNE DARBE VURMUŞTU

Banka 22 Eylül'de, eski İngiltere Başbakanı Liz Truss hükümetinin finanse edilmemiş 45 milyar sterlinlik (52 milyar dolar) vergi indirim paketi açıklamasından bir gün önce faiz artırımına gitmişti. Ancak bu adım, sterlinin dolar karşısında gerilemesine neden olmuştu.

İngiltere'de enflasyon eylül ayında yüzde 10,1'e yükselmişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar