İnşaat sektöründe tahsilat sorunu
Ciddi bir konut stoğunun oluştuğu inşaat sektöründe, kâr marjındaki düşüş ve sermaye eksiği nedeniyle tahsilat sorunu yaşanıyor.
EKONOMİ - Yılın ilk yarısında yüzde 6,4'lük büyümeyle ekonominin genelinin üzerinde bir performans gösteren inşaat sektörü için iç ve dış kaynaklı riskler artarken, içeride konut sektörüne yönelik vergi indirimlerinin sona erecek olması ve yürürlüğe girecek yeni imar yasası, dışarıda ise dış politika eksenli gelişmeler sektörün belirleyicileri olacak.
Artan inşaat maliyetlerinin fiyatlara yansıtılmaması nedeniyle müteahhitlerin kâr marjında önemli daralma olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, sektörde işletme sermayesi yokluğu kaynaklı tahsilat sorunları yaşandığına ve ödeme vadelerinin uzadığına işaret ediyor.
'CİDDİ BİR KONUT STOKU OLUŞMUŞ DURUMDA'
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan, "İnşaat sektörü ilk yarıda yüzde 6.4 büyüdü. Olumsuz etkilenen sektör ise gayrimenkul. Gayrimenkul büyümesi yüzde 1,7'de kaldı. Ciddi bir konut stoku oluşmuş durumda ve üç büyük ilde konut satışında ciddi yavaşlama var" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:
"Konut kredileri geçen yıla göre yüzde 14 artmış. Ama gayrimenkul sektöründeki kredi artışı yüzde 22.2 ile daha yüksek. İşletme sermayesi sorunu olduğunu görüyoruz. Ciddi bir işletme sermayesi yokluğu ile inşaatların yavaşlamasını, malzeme satıcılarının da ödeme sorunları yaşadığı bir döneme şahidiz. Vadelerin açıldığı, ödemelerin ertelendiği bir dönem yaşıyoruz."
İMSAD Ekonomi Danışmanı Can Fuat Gürlesel de, gayrimenkul sektöründeki projeler ve kiralama işlemlerinin özellikle ticari gayrimenkuller tarafında önemli ölçüde yavaşladığına dikkat çekti.
Gürlesel, "İnşaat ve gayrimenkul sektöründe müteahhitlerin ve gayrimenkul geliştiricilerin kredi hacminde önemli bir gelişme var. Burada iş hacmi artışının da etkisi var ama bir miktar da net işletme sermaye eksiği var. Özellikle gayrimenkul tarafında (sermaye eksiğini) kapatma ihtiyacı olduğu ve bu nedenle kredi alındığını söylemek mümkün" diye konuştu.
Konut satışlarının yapı ruhsatları ve izinlerindeki artışı karşılayamadığını belirten Gürlesel, arz fazlası nedeniyle fiyatlarda da aşağı yönlü bir hareket başladığını söyledi.
Gürlesel'in verdiği bilgiye göre, yılın ilk altı ayında bina inşaat maliyetleri yüzde 17,1, malzeme maliyetleri yüzde 19, işgücü maliyeti yüzde 11,5 artarken; yeni konut fiyat artışı ise yüzde 2,8'de kaldı.
KÂR MARJINDAKİ DARALMA İLE TAHSİLAT SIKINTISI ARTABİLİR
Konut fiyatlarının artmamasında geçen yıldan bu yana devam eden konut satış kampanyalarının etkili olduğunu belirten Gürlesel, "Müteahhitler tarafında inşaat maliyetleri artıyor fakat bunu fiyatlara yansıtmak bir yana, fiyatlarda düşüş var. Müteahhitler kâr marjlarını önemli ölçüde daraltarak çalışıyorlar. Buna çok dikkat etmemiz lazım. Önümüzdeki dönemde bu sıkışıklık ödeme ve tahsilat konusunda daha fazla sıkışıklık yaratabilir" dedi.
Gürlesel, Ekim ayında yeni imar yasasının yürürlüğe girmesi ve konuttaki KDV indiriminin eylül sonunda sona erecek olmasının da bir miktar yavaşlama getirebileceğine işaret etti.