İnşaat sektörünün kaderi 20 patronun elinde
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tellioğlu, “İnşaat sektörünün kaderi 20 demir çelik entegre tesis sahiplerinin insafına terk edildi” dedi.
![İnşaat sektörünün kaderi 20 patronun elinde](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/39584.jpg)
EKONOMİ - İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitlik sektörünü düzenleyen Müteahhitlik Hizmet Kanunu’nun bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi.
Tellioğlu, demir fiyatlarındaki artışın inşaat sektörünü bitirme noktasına getirdiğini ifade ederek, "Son bir yıldır kilogram fiyatı 1,45 liradan yaklaşık 3 liraya yükselen demir çelik ürünleri müteahhitlik sektörünün belini büküyor. Bununla birlikte inşaat sektöründe kullanılan malzemelere gelen zamların yüzde 50’yi aşması piyasanın ve satışların da durgun olduğu inşaat sektörüne büyük darbe vurmuştur. Demir çelik fiyatlarındaki aşırı yükselişe çözüm bulunamamış, inşaat sektörünün kaderi adeta 20 civarında demir çelik entegre tesis sahiplerinin insafına terk edilmiştir" diye konuştu.
MALİYETLER YÜKSELİŞTE
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 Şubat dönemi inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; inşaat maliyet endeksi (İME), 2018 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1.16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.20 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1.57, işçilik endeksi yüzde 0.30 yükseldi. Ayrıca, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 18.48, işçilik endeksi yüzde 14.56’ya ulaştı. Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1.29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.18 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,83, işçilik endeksi yüzde 0.22 arttı. Ayrıca, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 18.58, işçilik endeksi yüzde 14.42 çıktı.
FİYATLAR ALTI AYDIR GÜLDÜRMÜYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz günlerde açıkladığı ‘Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre endeks şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.09’luk bir artış gösterdi. Endeks, şubat ayında da enflasyondaki artışın altında kalarak konutta altı aydır yetersiz fiyat artışını gözler önüne serdi. Şubat ayında enflasyon yüzde 0.73’lük artışla yüzde 10.26 seviyesinde yer almıştı. Konut fiyatlarında artış son olarak ağustosta yüzde 11.3 ile enflasyonun üzerinde yer almıştı. Ağustosta enflasyon yıllık 10.68 seviyesindeydi.