İran koronavirüsle mücadele için IMF'den yardım istedi

İran koronavirüsle mücadele için IMF'den yardım istedi
Koronavirüsün en çok etkili olduğu ülkelerden İran, IMF'den 5 milyar dolar yardım talep etti. İran, IMF’den resmi olarak yardım talep ettiğini açıklayan ilk ülke oldu.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından Çin ve İtalya'dan sonra en fazla can kaybının yaşandığı ülkeler arasında yer alan İran, koronavirüsle mücadele kapsamında IMF'den yardım talebinde bulundu.

Bloomberg’de yer alan habere göre, koronavirüs salgınında vaka sayısının 8 bini aştığı ve 354 kişinin öldüğü İran, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 5 milyar dolarlık yardım istedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, IMF Başkanı Kristalina Georgieva’nın koronavirüsten etkilenen ülkelere destek verileceği yönündeki açıklamasını hatırlatarak, "Merkez Bankamız hemen bu imkana erişim istedi" dedi. Zarif, IMF'nin, İran Merkez Bankası tarafından talep edilen kredi miktarını bir an önce sağlaması gerektiğini belirtti.

Zarif ayrıca, IMF yönetimini tarihin doğru tarafında durmaya, sorumlu davranmaya ve Fon’un talimatlarına bağlı kalmaya çağırarak, "IMF ve IMF Kurulu, Fon'un yetkilerine bağlı kalmalı, tarihin doğru tarafında durmalı ve sorumlu davranmalıdır" ifadelerini kullandı.

IMF Başkanı Georgieva, Dünya Bankası Başkanı David Malpass ile Covid-19 salgınına ilişkin 4 Mart'ta düzenlediği ortak basın toplantısında salgınla mücadele için 50 milyar dolarlık kaynak ayırdıklarını açıklamıştı.

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, IMF'nin Covid-19 salgını ile mücadele eden ülkelere ayırdığı 50 milyar dolarlık yardım paketinden faydalanmak için IMF Başkanı Kristalina Georgieva'ya bir mektup yazdığını duyurdu. IMF Başkanı Georgieva'nın, "Kimse finansal kaynak eksikliği nedeniyle hayatını kaybetmemeli" şeklindeki açıklamasını hatırlatan Himmeti, İran'ın bütün eyaletlerinde görülen salgınla mücadele için ekonomik desteğe ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Himmeti, salgının ülkedeki etkisi ve İran'ın IMF'deki kotası göz önünde bulundurularak Hızlı Finansman Aracı (RFI) kaynaklarından yaklaşık 5 milyar dolar kredi sağlanmasını istedi.

Çin ve İtalya’nın ardından koronavirüsün en çok etkili olduğu ülke olan İran’ın ekonomisi, ABD’nin sert yaptırımlarına eklenen salgın faktörü nedeniyle çok zor günler geçiriyor.

İran, 1945’ten bu yana IMF üyesi ancak IMF yönetimi üzerindeki ABD ağırlığı nedeniyle kurumun İran’ın talebine ne yanıt vereceği merak ediliyor.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, IMF’nin koronavirüsle mücadele eden ülkeler için 50 milyar dolarlık kaynak ayırdığını söylemiş, söz konusu kaynağın 10 milyar dolarının az gelişmiş ülkeler için kullanılacağı belirtilmişti.

İran, IMF’den resmi olarak yardım talep ettiğini açıklayan ilk ülke oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar