İş dünyasında çalıntı çek kabusu: Meblağ 100 milyon lirayı aştı

İş dünyasında çalıntı çek kabusu: Meblağ 100 milyon lirayı aştı
Sahte çeklerden sonra çalıntı çekler de çok sayıda firmanın kâbusu olmuş durumda. Aralarında Alman Hilti’nin de olduğu birçok firmanın çeklerini ele geçiren şebeke icra takibine geçiyor. Çalıntı çeklerin tutarı 100 milyon liranın üzerinde.

Dinçer GÖKÇE


İSTANBUL - Ekonomide yaşanan darboğazın yanı sıra, birçok firmayı bugünlerde kara kara düşündüren bir diğer sorun ise çalınan çekleri… Çeklerin çalındığı noktaların başında bir kargo şirketi yer alıyor. Çeki çalınan şirket kısa süre sonra icra takibi ile yüz yüze kalıyor. Firmalar bir yandan savcılıkların yolunu tutarken diğer yandan hacizlere önlem almak için yüklü miktarda teminat yatırmak zorunda kalıyor.

HİLTİ'NİN DE ÇEKİ ÇALINDI

Örneğin, büyük bir iplik firması geçen günlerde ödeme yasağı kararı alabilmek için 375 bin lira teminat yatırmak zorunda kaldı. Alman Hilti’nin yanı sıra aralarında Zara’nın da olduğu bir çok büyük firmaya üretim yapan BR Berteks, yarım asırlık Uyarlar Demir Çelik A.Ş. ile bir kablo firması çalınan çekleri nedeniyle zorlu günler geçiren firmalardan bazıları...

YÜZDE 6 KOMİSYONA KARŞILIK ÇALINIYOR

Artı Gerçek, söz konusu sorunu yaşayan firmaların savcılıklara yaptığı suç duyurusu dosyalarına ulaştı. Savcılık dosyalarına göre, çalınan çeklerin büyük bölümü, bir kargo şirketi üzerinden üçüncü kişilerin eline geçiyor. Konuyla ilgili ifadesi alınan kargo çalışanları, çekin üzerinde yazılan tutarın yüzde 6’sını alarak, söz konusu çekleri kendilerinden isteyen kişilere verdiklerini söyledi. Bir başka ifadeyle 100 bin liralık bir çek, kargo çalışanına 6 bin TL ödenerek elde edilebiliyor. Kargo çalışanları, çek çalınması talebini kendilerine ileten ismin ise Serkan H. olduğunu açıkladı.

HEP AYNI FİRMA İCRA TAKİBİ YAPTI

Çalınan çeklerin akıbetinin ne olduğunu da, icra takip dosyaları ve açılan hukuk davalarında görmek mümkün. Enerji sektörüne yönelik kablo üretimi yapan şirketin çekleri kargoda çalındı. Yetkililer, çeklerin akıbetini takibe başlarken, şirket icra takibiyle sarsıldı. Şirket avukatları, icra takibi başlatan İstanbul Sarıyer'deki O. Makine’nin yetkilisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Benzer sorunu, iş dünyasının duayenlerinden Nesim Uyar’ın yarım asır önce kurduğu Uyarlar Demir Çelik A.Ş. de yaşadı, Uyarlar Demir Çelik de şirkete yönelik icra takibi sonrası soluğu savcılıkta aldı.

2.5 MİLYON LİRALIK 8 ÇEKİ ÇALINDI

Dünya moda devlerine Sinop’taki fabrikasında üretim yapan Berteks Konfeksiyon Ürünleri de toplamda 2,5 milyon lira olan 8 ayrı çeki kargo şubesinde çalınan bir diğer firma. Şirket, iplik aldığı Van Es Keten İplik şirketine söz konusu çekleri verdi. Van Es firması da anılan çekleri ciro ederek Bursa Osmangazi’de üretim yapan As Duru İplik Tekstil şirketine verdi. Çeklerin günü geldiğinde Berteks Konfeksiyon ödemesini yaptı. Bursa’da bulunan çekler As Duru İplik çalışanları tarafından kargoya verildi ve İstanbul’a gönderildi.

TEMİNATLA DURDURDU

Berteks Konfeksiyon yetkilileri, ödemesi yapılan çeklerini alıp bankaya teslim etmeyi beklerken, geçen 10 Ekim’de şirkete yönelik yapılan icra takibiyle karşılaştı. Şirket avukatları takibe itiraz etti, savcılığa da suç duyurusunda bulundu. Çalınan çekin arkasında cirosu bulunan Van Es Keten ise hiçbir yükümlülüğü olmamasına rağmen, işleme konulan çeklere ilişkin ödeme yasağa alabilmek için 375 bin liralık teminat yatırmak durumunda kaldı.

ÇALINTI ÇEKLER ŞEBEKENİN ELİNDE

Alman Hilti İnşaat Malzemeleri A.Ş. de çeki çalınan ve icra takibine uğrayan firmalar arasında yer alırken, savcılık başvurularında dikkat çeken ifadeler yer aldı. Avukat Ezgi Gizem Karadağ, Berteks Konfeksiyon adına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda, şunları aktardı: "Anlaşılan o ki, tarafımıza ait çekler büyük bir organize suç çetesinin eline düşmüştür. Çekteki ciro silsilesi kasıtlı olarak bozuluyor. Kimi zaman tabela konumdaki bir firmanın kimi zaman adresi veya vatandaşlık numarası yazılmayan bir kişinin ismi yazılarak ciro silsilesi bozuluyor. Bu da, soruşturmaların yıllarca sürüncemede bırakılması için bilinçli yapılıyor. Savcılık, dosyalarındaki çalıntı çeklerin ciro silsilesine bakıldığında, benzer kişi veya firmalar karşımızı çıkıyor."

‘SUÇ, ÇEKİ KARGOYA VERENDE’

Soruşturmalara konu çalıntı çok sayıda çeki icra takibine koyan İstanbul Sarıyer’deki O. Makine ile sahibi Fatih T. (44) hakkında çok sayıda şikâyet söz konusu. Ulaşılan belgelere göre Fatih T. hakkında geçmiş yıllarda açılmış 10 dava bulunuyor. Bu kişi hakkında 19 ayrı savcılık soruşturması devam ederken, 4 ayrı soruşturmada da takipsizlik aldığı belirlendi. Artı Gerçek’in telefonla ulaştığı Fatih T., çeklerin çalınmasıyla hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi. “Ben ticaretle uğraşıyorum. Firmama geçen çek ödenmeyince veya karşılıksız çıkınca işleme koyuyorum. Esas suçlu olan, çeklerin kargoya verilmeyeceğini bilmeyen şirket sahiplerinin” dedi.

alinti-cekleri-isleme-koyan-sirketin-adresi-sariyerdeki-bu-ev-cikti.jpg

Öte yandan Fatih T.'nin "29 çalışanım var" dediği O. Makine'nin adresinde Sarıyer'de bulunan tek katlı bir ev çıktı. Şirketin telefonu arandığında ise yanıt veren olmadı.

Öne Çıkanlar