İstanbul'da taşınma maliyeti hesaplandı: 150 bin lirayı geçti

İstanbul'da taşınma maliyeti hesaplandı: 150 bin lirayı geçti
İstanbul'da taşınma maliyeti kalem kalem (depozito, peşin kira, emlakçı bedeli, nakliye ve boya-badana) hesaplandı, ortaya 150 bin TL'yi bulan maliyet çıktı.

Artı Gerçek - İstanbul'da astronomik rakamlara ulaşan kiraların yanısıra taşınma maliyeti de altından kalkılamaz hale geldi.

Emlak ilan portalı sahibinden.com’un, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile hazırladığı rapora göre, İstanbul'da taşınma maliyeti kalem kalem şöyle:

PEŞİNAT: İstanbul’da metrekare kira bedeli ortalama 233 lira. Metrekare fiyatına göre, 3+1 evin ortalama kirası 25 bin lira. Yeni taşındığınızda kira peşin olarak ödendiğinde ortalama 25 bin lira ilk maliyet kalemini oluşturuyor.

DEPOZİTO: Türkiye'de yeni taşınan kiracıdan iki kira depozito alınması yerleşik hale gelmiş durumda. Bu durumda ortalama 50 bin lira da depozito veriliyor.

KOMİSYON: Emlakçılar, bir kira bedeli alıyor. Ortalama 25 bin lira da emlakçı komisyonu maliyeti çıkıyor.

NAKLİYE: Yakın ilçeler 25 bin liradan başlıyor, orta mesafe 40 bin lirayı buluyor, karşı yakaya taşınılacaksa bu rakam 50 bin lirayı geçiyor.

TADİLAT: Taşınılan evde sadece boya-badana işleri varsa 20-30 bin lirayı hazır etmek gerekiyor. Tadilat daha fazlaysa maliyet de artıyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar