İthalata kapıları ardına kadar açtık
Hükümet yerli üreticileri zorlayacak bir karara imza attı. Birçok üründe ithalat kotası yükseltildi. Sakızdan mamaya, çikolatadan makarnaya kadar ithalatın önü açıldı.
EKONOMİ - Hükümet, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile diğer ülkelerden gümrüksüz veya indirimli vergiyle ithal edilecek ürünlerin miktarında önemli ölçüde artışa gitti. Gümrüksüz ithalat kontenjanlarında yapılan artışa göre, her bir firma AB ülkelerinden yıllık 5 bin ton yerine 20 bin tona kadar sakız, 25 bin tona kadar da diğer sakız ürünlerini vergisiz ithal edebilecek. Vergisiz ithalat listesinin içerisinde çikolatadan bebek mamasına, canlı hayvandan çiçeğe kadar çok sayıda ürün bulunuyor.
KOTALAR ARTIRILDI
Ekonomi Bakanlığı, AB ülkeleriyle Fas, Filistin, Gürcistan, İran, İsrail, Karadağ, Makedonya, Mısır, Moldova, Morityus, Sırbistan, Şili, Tunus ve Ürdün'den vergisiz ya da indirimli vergiyle ithal edilecek tarım ürünlerine uygulanacak yeni tarife kontenjanlarını belirledi. Uygulamaya giren yeni düzenlemeye göre, ithalat lisansı alan her bir firma, bu ülkelerden belirlenen kontenjanlar kadar ürünü gümrük vergisi ödemeksizin Türkiye'ye ithal edebilecekler.
Düzenlemeyle AB ülkelerinden ithal edilen işlenmiş tarım ürünlerine sağlanan kontenjanlar önemli ölçüde artırılırken diğer ülkelere ayrılan kontenjan miktarları aynen korundu. Sözcü gazetesinin haberine göre, gümrük vergisiz ithal edilebilecek ürünler arasında sakızdan canlı hayvana, bebek mamasından bisküviye, armuttan peynire, tereyağına kadar yüzlerce çeşit ürün yer alıyor.
5 BİN TON SINIRI
Tarife kontenjanları artırılarak daha fazla ithalatın önü açılan ürün listesinde sakızlar başı çekiyor. Yeni düzenlemeyle daha önce her bir firma AB ülkelerinden en fazla 5 tona kadar vergisiz çiklet ithal edebilirken şimdi bu miktar 20 tona çıkarıldı. Diğer sakızlar için firmalara sağlanan kontenjan miktarı da 10 tondan 25 tona yükseltildi.
Düzenlemeyle ayrıca çikolata kontenjanı 10 tondan 25 tona, Çocuk maması 10 tondan 20 tona, ekmek hamurlarıyla kızartılmış ekmekler 6 tondan 20 tona, diğer hamurlar, kavrulmuş hububatlar ile kakao, jöle, emilgatör ve diyet mamaları 10 tondan 50 tona, makarnalar 20 tondan 100 tona, hazır gıdalar 10 tondan 25 tona, tatlı bisküvilerle waffle ve gofretler 10 tondan 25 tona çıkarıldı.
75 TONA YÜKSELDİ
Ayrıca, kontenjan kapsamında firmalar İsrail'den hindi ve deve kuşu yumurtasından çeşitli tarım bitkilerinin tohumlarını 2 bin tondan 5 bin tona kadar getirebilecek. Yeni düzenlemeyle İran'dan her bir firmanın ithal edebileceği karpuz miktarı da 45 tondan 75 tona yükseltildi.
VERGİSİZ ÇİÇEK İTHALATI DA YAPILACAK
Ekonomi Bakanlığı'nın yaptığı yeni düzenlemeyle AB ve diğer ülkelerden her bir firmanın ithal edebileceği tarım ürünlerinin kontenjanları da yeniden düzenlendi. Buna göre öncelik Et ve Süt Kurumu'nda olmak üzere firmalar 4 bin 25 tona kadar canlı büyükbaş hayvan, 2 bin 260 tona kadar diğer büyükbaş, 19 bin tona kadar kemikli parça, 250 tona kadar sakatat ve tuzlama, 3 bin 700 tona kadar tereyağı, 300 tona kadar eritme peynir, 3 bin tona kadar peynir, 100 tona kadar gül, karanfil, orkide, bin 750 tona kadar elma, 20 tona kadar armut ve 50 tona kadar şeftali getirebilecek.