Japonya Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi

Japonya Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi
Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmedi. BoJ, enflasyonun etkilerini hafifletmek gerekçesiyle 29 trilyon yen (199 milyar dolar) tutarında ek bütçe açıkladı.

Artı Gerçek - Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) dün başlayan ve bugün sona eren para politikası toplantısında alınan kararlar açıklandı. Buna göre, banka, politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bıraktı.

Söz konusu kararı oy birliğiyle alan BoJ, sınırsız miktarda devlet tahvili ve yıllık 12 trilyon yen borsa yatırım fonları (ETF) ile yıllık 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatırım fonları (J-REIT) alımına devam edeceğini bildirdi.

Yendeki zayıflamaya ilişkin endişelerin arttığı ve enflasyonun Banka'nın hedeflerinin üzerine çıktığı bir dönemde ultra gevşek para politikasının sürdürülmesine gerekçe olarak, "küresel ekonomideki yavaşlama eğilimi ve enflasyondaki yükselişin geçici faktörlerden kaynaklanması" gösterildi.

Karar metninde, yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşana kadar Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme politikasına devam edileceği belirtildi.

Yıllık enflasyon yüzde 2 hedefini aşana ve istikrarlı bir şekilde hedefin üzerinde kalana kadar parasal tabanın genişletilmesine devam edileceği vurgulanan metinde, "Banka, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisini yakından takip edecek ve gerekirse ek genişleyici önlemler almaktan çekinmeyecektir. Ayrıca, kısa ve uzun vadede faiz oranlarının bugünkü veya daha düşük seviyede kalması beklenmektedir." şeklindeki yönlendirmesini korudu.

ENFLASYON BEKLENTİSİ REVİZE EDİLDİ

Banka, Mart 2023'te bitecek 2022 mali yılına ilişkin enflasyon orta noktası tahminini yüzde 2,3'ten yüzde 2,9'a yükseltti. Aynı döneme ilişkin reel Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSHY) beklentisi ise yüzde 2,4'ten yüzde 2'ye düşürüldü.

Öte yandan banka, Mart 2024'te bitecek 2023 mali yılına ilişkin enflasyon beklentisini yüzde 1,4'ten yüzde 1,6'ya çıkarırken, büyüme öngörüsünü yüzde 2'den yüzde 1,9'a revize etti.

Banka'nın tahminleri, enflasyonun 2024 mali yılında yüzde 1,6 ve büyümenin yüzde 1,5 olacağına işaret etti. Söz konusu tahminler, temmuz ayı ekonomik görünüm raporunda yüzde 1,3 düzeyinde belirlenmişti.

İçişleri ve İletişim Bakanlığı verilerine göre, değişken taze gıda ürünleri hariç tutulduğunda Japonya'nın başkenti Tokyo'da enflasyon 14 aydır yükselişini sürdürüyor.

Enerji maliyetleri ve zayıf Japon yeni, Tokyo'da TÜFE'nin ekimde, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 3,5, çekirdek TÜFE'nin ise yüzde 3,4 artmasına neden oldu.

Bu oran, tüketim vergisi artışlarının etkisi hariç tutulduğunda Tokyo bölgesinde son 40 yılın en yüksek enflasyonu olarak kayda geçti.

Verilere göre en son Haziran 1982'de çekirdek TÜFE aynı oranda artış kaydetmişti.

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) ve ortağı Komeito, zayıf yen ve yükselen fiyatlarla mücadeleyi hedefleyen ekonomik paketin detayları konusunda anlaştı.

Yaklaşık 29 trilyon yen değerindeki ek bütçe ile hane halkı üzerindeki ekonomik yük hafifletilecek.

Elektrik masrafları için kilovat/saat başına 7 yen, şehir gazı tüketiminde ise metre küp başına 30 yen sübvanse verilecek. (AA)

Öne Çıkanlar