JPMorgan destekli Avrupa Süper Ligi projesi başlamadan dağılıyor mu?
Futbol dünyasında büyük tartışmalara neden olan Avrupa Süper Ligi projesi İngiliz kulüplerinin geri çekilmesiyle fiili olarak askıya alındı. İlk çekilme açıklaması Manchester City'den gelirken, City'yi diğer İngiliz ekipleri takip etti. Barcelona ve Atletico Madrid cephesinden gelen açıklamalar da kulüplerin çekilme taraftarı olduğuna işaret etti.
Futbolda büyük bir finansman savaşıyla manşetlere giren Avrupa Süper Ligi projesi büyük tepkiler üzerine İngiliz kulüplerinin çekilmesiyle fiilen askıya alındı.
Avrupa Süper Ligi’nden yapılan açıklamada, "Mevcut durum göze alındığında, her zaman taraftarlara mümkün olan en iyi tecrübeyi sunma hedefimizi aklımıza tutarak, projeyi yeniden şekillendirecek en uygun adımları yeniden değerlendireceğiz" denildi.
12 dev kulüple yola çıkan projeden ilk çekilme kararı Manchester City'den geldi. Manchester City'yi diğer İngiliz kulüpleri takip etti. İtalya'dan Milan ve İspanya'dan Barcelona ile Atletico Madrid'in de çekilme kararı aldığı öne sürüldü. Manchester United'ın sahiplerinin ise Avrupa Süper Ligi'nin olmaması durumunda kulübü satma kararı alacağı iddia edildi.
Barcelona Başkanı Joan Laporta da, konuya dair bir açıklama yaparak geri adım attı. Laporta, "Barcelona, genel kurul üyelerinin onayı olmadan Avrupa Süper Ligi'ne girmeyecek. Kulüp onların, karar onların" ifadelerini kullandı. Barcelona Kulübü'nün Genel Kurul Üyeleri Süper Lig projesine karşı olduklarını "Süper Zenginler Ligi'ne girişimiz kabul edilemez" sözleriyle açıkladı.
JPMorgan’ın 4 milyar euroluk finansmanıyla desteklenecek olan Süper Lig yöneticileri, Bloomberg'e konuşan konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre planladıkları turnuvayı kurtarmak için bir kriz toplantısı yaptı.
TARAFTARLARIN TEPKİLERİ KULÜPLERİ GERİ ADIM ATMAYA ZORLADI
Kulüpleri Süper Lig adımından geri çekilmeye zorlayan taraftarlar ve futbolcuların tepkileri oldu. Liverpool takım kaptanı Jordan Henderson,Twitter’dan yaptığı açıklamada "Bundan hoşlanmıyoruz ve olmasını istemiyoruz" dedi.
Diğer kulüplerdeki yüksek profilli oyuncular ve teknik direktörler de yeni ligin kurulmasına yönelik tepkilerini dile getirdi.
Rus oligark Roman Abramovich’in sahip olduğu Chelsea’de ise yüzlerce taraftar salı akşamki maç öncesi yeni lig kararını "Chelseamizi geri istiyoruz" tezahüratlarıyla, salı akşamı bir maçta yüzlerce taraftar protesto etmek için toplandı ve "Chelsea’mızı geri istiyoruz" sloganları attı. Takım otobüsü protestocuları geçemeyince maç 15 dakika ertelendi.
Bu arada Manchester United Başkan Yardımcısı Ed Woodward’ın istifa ettiğini duyurdu. Taraftarların hedefindeki Woodward, Süper Lig’in önemli bir savunucusuydu. Ardından kulübün ligden çekildiğine dair açıklama yapıldı.
FUTBOLDA İKİLİ FİNASMAN MÜCADELESİ
Süper Lig projesi futbolda finansman savaşlarını da gündeme getirmişti.
ABD merkezli banka JPMorgan'ın Avrupa Süper Ligi’ne 4 milyar euro yatırım yapacağı belirtilmişti. ABD yatırım bankası, Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre, lige ilk etapta 3,5 milyar euro yatırım yapmayı kabul etti. Ek ödemeler ve maliyetlerle birlikte yatırımın toplam miktarı 4 milyar euroyu bulacaktı.
ABD'li banka JPMorgan'ın desteklediği 12 kulüplü Süper Lig'e karşı UEFA da karşı finansman hamlesi yaptı.
Bloomberg'in haberine göre UEFA, dünyanın en çok gelir üreten futbol kulüplerinin kendisine alternatif olarak oluşturma kararı aldığı Süper Lig’i durdurmak için Centricus Asset Management ile 6 milyar euro finansman paketi için görüşmeler yürütüyor.
Bloomberg'e konuşan kaynaklar, UEFA’nın Centricus ile yeni görünümlü bir Şampiyonlar Ligi turnuvasının finansmanı için görüştüğü bilgisini aktardı.
Aralarında Manchester United ve Real Madrid’in olduğu 12 büyük futbol kulübü UEFA Şampiyonlar Ligi’nden ayrı bir lig kurmada anlaştıklarını açıklamıştı.