Kamu bankaları borç senedi için 'yapısal reform' dedi

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, kamu bankalarına borç senedini 'yapısal reform' olarak nitelendirdi, 'Söz verdiklerimizi hayata geçiriyoruz' dedi.

Kamu bankaları borç senedi için 'yapısal reform' dedi

ARTI GERÇEK - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yapısal Dönüşüm Adımları ile söz verdikleri politikaları hayata geçirdiklerini belirterek, "Kamu bankalarımıza, sermayelerini güçlendirmek için 3,7 milyar euro ikrazen Devlet İç Borçlanma Senedi verilmesi sürecini tamamladık" ifadesini kullandı.

Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan dün duyurulan Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ihracına ilişkin, Twitter hesabı üzerinden değerlendirmede bulundu.

Dün yapılan açıklamaya göre, kamu bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesi için 3.3 milyar euro, katılım bankaları için de 400 milyon euro tutarında DİBS ihraç edilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 10 Nisan'da açıkladığı 'Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019' programında önceliği kamu bankalarının sermayelendirmesine vermiş, kamu bankalarına DİBS ihracı yoluyla 28 milyar lira tutarında sermaye enjeksiyonu yapılacağını açıklamıştı.

Yapısal Dönüşüm Adımları ile söz verdikleri politikaları hayata geçirdiklerini kaydeden Albayrak, "Yapısal Dönüşüm Adımları ile söz verdiğimiz politikaları hayata geçiriyoruz. Kamu bankalarımıza, sermayelerini güçlendirmek için 3.7 milyar euro ikrazen DİBS verilmesi sürecini tamamladık. Ekonomimizi arzu ettiğimiz seviyeye taşımak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Hazine'den yapılan yazılı açıklamada, "Kamu bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesi amacıyla kullanılmak üzere 24 Nisan 2019 valör tarihli olmak üzere net 3.3 milyar euro tutarında, beş yıl vadeli, yıllık yüzde 4.61 faizli, kuponsuz devlet iç borçlanma senedi ihraç edilecektir. Kamu sermayeli katılım bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesi amacıyla kullanılmak üzere nominal 400 milyon euro tutarında 5 yıl vadeli, faiz ödemesiz Devlet iç borçlanma senedi ihraç edilecektir" denildi.

İlgili ihraçlarda Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından finansal piyasalarda iyileşme ve derinleşmeyi destekleme misyonu doğrultusunda 10 Nisan 2017'de kurulmuş olan TVF Piyasa İstikrar ve Denge Fonu aracı rolü üstlenecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ikrazen özel tertip DİBS'ler Piyasa İstikrar ve Denge Fonu'na (PİDF) ihraç edilecek. PİDF, ihraç edilen ikrazen özel tertip DİBS'leri Kamu Bankalarına satarak nakit kaynak oluşturacak, sonrasında söz konusu nakit kaynağı kamu bankaları tarafından ihraç edilecek sermaye benzeri tahvillerin satın alınması amacıyla veya sermaye benzeri kredi kullandırılması amacıyla kullanacak.

İkrazen ihraç edilecek DİBS'lerin karşılığında Hazine alacağı oluşacak, bununla ilgili 4749 sayılı Kanun uyarınca Piyasa İstikrar ve Denge Fonu ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında ikraz sözleşmesi düzenlenecek. İhraç edilecek DİBS'lerin banka bazında dağılımı şöyle olacak:

İkrazen Özel Tertip DİBS Tutarları Bankalar İhraç Tutarı (Euro)

Ziraat Bankası 1,400,000,000

Halk Bankası 900,000,000

Vakıflar Bankası 700,000,000

Türkiye İhracat Kredi Bankası 150,000,000

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 150,000,000

Ara Toplam 3,300,000,000

Ziraat Katılım Bankası 100,000,000

Vakıf Katılım Bankası 100,000,000

Türkiye Emlak Katılım Bankası 200,000,000

Ara Toplam 400,000,000

Genel Toplam 3,700,000,000

Öte yandan, Berat Albayrak daha sonra yaptığı bir başka paylaşımda ise dün tüketici güven endeksindeki aydan aya yükselişi de "hayata geçirdiği yapısal"reformlar"a bağladı.

Berat Albayrak kamu bankaları DİBS Hazine ve Maliye