Kamu hastanelerinde özelleştirme adımı: Şehir hastanesi Körfez sermayesine satılıyor
Artı Gerçek - Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, kamu-özel işbirliği (KÖİ) ile yürütülen projelerin bazılarında satışın gündemde olduğunu söyledi. Bloomberg'e konuşan Dağlıoğlu, 22 şehir hastanesinden biri için Körfez'deki bir Arap yatırımcı ile görüşmelerin devam ettiğini, bunu başka projelerin de izleyebileceğini açıkladı.
Dağlıoğlu'nun bu sözleri kamu hastanelerinde özelleştirme riskine işaret ederken, Bloomberg de iktidarın KÖİ projelerinin otobanlardan sağlık sistemine uzandığını vurguladı.
'ERDOĞAN'IN İLERLEMENİN SİMGESİ OLARAK ÖVDÜĞÜ PROJELER'
"Türkiye mega altyapı projelerinde Körfez yatırımı arayışında" başlıklı haberde, "Yabancı yatırım hedefinde hastane teşebbüslerine odaklanılıyor" denildi. Bloomberg, "Türkiye, yurtdışından yatırım çekme girişimi çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 22 yıllık liderliğinde ülkenin ilerlemesinin simgeleri olarak övdüğü mega altyapı projelerine ortak arıyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Bloomberg ile söyleşisinde, otobanlardan sağlığa uzanan, kamu-özel işbirliği ile hayata geçirilmiş projelerde anlaşmaların mümkün olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.
Turkey is looking for foreign partners in infrastructure megaprojects hailed by President Erdogan as symbols of the nation’s progress under his 22-year leadership https://t.co/6wePfZAOTX
— Bloomberg (@business) January 17, 2024
'HASTANEYİ BAŞKA PROJELER DE İZLEYEBİLİR'
Bir şehir hastanesi için Körfez'den bir Arap yatırımcı ile görüşmelerin sürdüğünü ve bunu başkalarının izleyebileceğini söyleyen Dağlıoğlu, 2024 yılında bir araba üreticisi dahil olmak üzere, doğrudan dış yatırımın 13 ila 15 milyar dolara ulaşmasını beklediğini de ekledi. Bloomberg haberinde, Erdoğan'ın Tesla CEO'su Elon Musk'tan Türkiye'de fabrika açmasını istediği, Hürriyet gazetesinin de nisan ayındaki bir haberinde Çinli araba üreticisi Chery'nin Türkiye'de fabrika açmayı planladığının iddia edildiği hatırlatıldı.
KÖRFEZ'LE İLİŞKİLER EKONOMİK KRİZDE DÜZELDİ
Türkiye'nin başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere Körfez'deki Arap ülkeleri ile ilişkileri, Suriye, Libya, Müslüman Kardeşler ve 15 Temmuz darbe girişimi gibi meselelerde yaşanan gerilim sonrasında, ekonomik krizin derinleştiği pandemi sonrası dönemde normalleşmeye başlamıştı. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda vahşice öldürülmesine ilişkin davanın Riyad'a havale edilerek fiilen kapatılmasını, BAE ile de normalleşme izlemişti.
Erdoğan'ın geçen temmuz ayında ziyaret ettiği BAE'nin de, Türkiye'ye enerji ve savunma sektörlerinin de dahil olduğu alanlarda 50.7 milyar dolarlık yatırım yapacağı açıklanmıştı. Ancak bu yatırımların içeriği ve özelleştirme şeklinde olup olmayacağı netleşmemişti.
Reuters ajansı da geçen aralıkta, İzmir'deki Alsancak Limanı'na BAE'nin ortak olacağını ileri sürmüştü. Dört ayrı kaynağa dayandırılan haberde, konuşulan miktarın yarım milyar dolara yakın olduğu belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)
BAE ile 500 milyon dolarlık anlaşma iddiası: 'Abu Dabi İzmir Limanı'na ortak olacak'