Kayısıda fiyat krizi: TMO Genel Müdürü, üreticinin beklentisine kapıyı kapattı
Malatya'da geçen yıl 200 TL olan kayısının 100 TL'ye kadar düşmesinin ardından TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Malatya'ya giderek incelemelerde bulundu. Güldal, "TMO'nun en yüksek fiyatı vermesi anlamında bir beklenti doğru değil" dedi.
Yusuf DURDU
MALATYA - Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük can kaybı ve yıkım yaşayan Malatya'da depremin üzerinden geçen 18 ayda yaralar sarılamazken, kentin temel geçim kaynağı olan kayısıda fiyatların geçen yıla göre yarı yarıya düşmesi üreticileri zor durumda bıraktı. Seslerini duyurmak isteyen üreticiler ve ziraat odaları aylardır yaptıkları eylemlerde TMO'yu kayısıda taban fiyat açıklamaya ve alım yapmaya çağırdı.
TARIM BAKANI YUMAKLI TALİMAT VERDİ
Kayısıda yaşanan fiyat krizinin ardından TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Malatya'ya giderek bir dizi görüşme yaptı. Güldal, Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan ile birlikte lisanslı depoyu gezerek bilgi aldı. Burada açıklamalarda bulunan, "Tarım ve Orman Bakanımızın (İbrahim Yumaklı) 'kayısıyla ilgili gelişmeleri yerinde görelim' talimatının ardından iki gündür çalışmalarımızı Malatya’da sürdürüyoruz. Kayısı, elbette Türkiye ve Malatya için özel bir ürün. Rekoltesinin sınırlı olduğu yıllarda değeri daha yüksek, rekoltesinin biraz daha yüksek olduğu yıllarda da fiyatının dalgalandığı dönemler yaşıyor” dedi.
'ÜRETİCİ LİSANSLI DEPOYU KULLANMALI'
TMO'nın 2020 yılında ilk defa kayısı alımı yaptığını anımsatan Güldal, “O zaman ilan ettiğimiz rakamlarla cüzi bir miktar almamıza rağmen istikrarlı bir piyasa oluştu ve ondan sonrada dört yıl boyunca üretici aleyhine fiyatla hiçbir şekilde düşmedi” diye konuştu. Toprak Mahsulleri Ofisi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ortak yatırımlarıyla 2020 yılında lisanslı deponun faaliyete geçirildiğini anımsatan Güldal, "Üreticilerimizin burayı kullanmalarını bekliyoruz. 6 bin tonluk yapıldığı günden bugüne henüz dolmuş değil. Bugün bakıldığında bin 100 ton civarında bir ürün var. Dolmasını istiyoruz. Lisanslı depo kriterlerine uygun olarak üreticilerimiz burayı kullanılırsa lisanslı deponun nakliye ve analiz destekleri, SGK primi, stopaj ve vergi muafiyetleri de üreticilerimizin lehine tecelli edecektir. Ayrıca, Ziraat Bankası’ndan 9 ay sıfır faizli kredi kullanabilme imkânı da buluyorlar. Bu avantajları sürekli üreticilerimize hatırlatmak istiyoruz" dedi.
'REFERAN FİYAT İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR'
Kayısıda yaşanan fiyat krizi konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Güldal, "Piyasada oluşan fiyatlarla bir yandan da ihracattaki iddiamızın korunması ve sürdürülebilir olması gerekiyor. Bu çerçevede hem ülkemiz hem de Malatya özelinde öncelikle üreticimizin korunmasını esas alarak eğer fiyat gerekiyorsa bir referans fiyat olması noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz, izlemelerimizi yapıyoruz. İlgili mercilerle de son paylaşımlarımızı gerçekleştireceğiz. Malatya ve kayısı en yakın şekilde en üst makamlar tarafından izleniyor ve takip ediliyor. Bundan üreticilerimizin herhangi bir endişesi olmasın” diye konuştu.
'TMO'NUN EN YÜKSEK FİYATI VERMESİ ANLAMINDA BİR BEKLENTİ DOĞRU DEĞİL'
Üreticilerin, TMO'nun kayısıda taban fiyat açıklayıp alım yapıp yapması talebini de değerlendiren Güldal, "Bir alım kararıyla birlikte referans bir fiyat oluşturulması esastır. TMO'nun en yüksek fiyatı vermesi anlamında bir beklenti doğru bir beklenti değildir ama hububat ve fındıkta olduğu gibi referans fiyat yani 'bu fiyatın altında bir fiyat oluşursa devlet ve TMO olarak biz buradayız' diyeceğimiz fiyatlar değerlendirilecektir ama burada 'şu fiyat verilecektir veya alım şu şekilde yapılacaktır' diye Ankara’da alacağımız kararları burada söylememiz çok sağlıklı olmayacaktır” dedi.
Kayısı üreticilerinden TMO önünde fiyat protestosu: 'Taban fiyatı belirleyin'
CHP’li Ağbaba'dan kuru kayısı fiyatlarına tepki: TMO ve AKP kayısı üreticisinin sesini duysun