KESK'ten 'sahte enflasyon' protestosu

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), illerde düzenlediği eylemlerle TÜİK'in açıkladığı tartışmalı enflasyon verilerini protesto etti. Eylemlerde, emekçilerin 'sahte enflasyon' verileriyle yoksulluğa mahkum edildiğine vurgu yapıldı.

Artı Gerçek - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), illerde yaptığı eylemlerle, Türkiye İstatistik Kurumu'nun enflasyon hesaplama yöntemini protesto etti. TÜİK’in bugün açıkladığı yüzde 38'lik enflasyonun, çarşı pazar fiyatlarıyla bağdaşmadığına dikkat çekilen eylemlerde, emekçilerin bu yolla yoksulluğa itildiği ifade edildi.

'ENFLASYON RAKAMLARI YALAN, YOKSULLUK GERÇEK'

KESK Ankara Şubeler Platformu üyesi kamu emekçileri ve emeklileri, haziran ayı enflasyonunu 3,92 ve yıllık enflasyonunu yüzde 38,21 olarak açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu'nu (TÜİK) protesto etmek için kurum binası önünde toplandı. “Rakamlar yalan, yoksulluk gerçek. İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz” pankartı açan platform üyeleri, “Hükümet zammını al başına çal” sloganları attı.

KESK Ankara Şubeler Platformu Grev Sözcüsü Cemal Erdoğan, şu açıklamayı yaptı: "Alanlardayız çünkü insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz. Alanlardayız çünkü güvenli bir gelecek, güvenceli bir iş istiyoruz. Alanlardayız çünkü büyükşehirlerde 12 bin TL’yi aşan ev kiralarını karşılayacak gücümüz kalmadı. Alanlardayız çünkü TÜİK yaşadığımız hayat pahalılığını en az yarı yarıya düşük göstererek maaş artışlarımızı adeta bir kara delik gibi yutmaya devam ediyor. Alanlardayız çünkü maaşlarımız, ücretlerimiz yıllardır hiç kimsenin, iktidarın kendisinin dahi inanmadığı TÜİK rakamlarına göre artırılıyor. Yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı ile ilgisi olmayan bu sanal rakamlar özellikle maaş zammı alacağımız dönemlerde daha da aşağı çekiliyor. Çarşıda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon 2 ise TÜİK bunu 1 gösteriyor. Alanlardayız çünkü bunun son örneğini yaşadık. TÜİK bugün, haziranda enflasyonun aylık yüzde 3,92 yıllık yüzde 38,21 olduğunu açıkladı. Milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklinin maaş artışında önemli bir faktör olan altı aylık enflasyonun ise yüzde 19,77 olduğunu açıkladı. Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre ise enflasyon Haziran'da aylık yüzde 8,54 altı aylık yüzde 50,53, yıllık yüzde 108,58 artmıştır."

'MAAŞ ZAMMI HENÜZ CEBE GİRMERDEN ERİMEYE BAŞLADI'

Evrensel gazetesinin aktardığına göre, TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü önünde bir araya gelen KESK üyesi kamu emekçileri de yaptıkları açıklamada, “Ne TÜİK’in sahte enflasyonu ne iktidarın refah payı aldatmacası, insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz” dedi. Açıklamaya kamu emekçilerinin yanı sıra EMEP, HDP ve Yeşil Sol Parti il başkanları da destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, “TÜİK yaşadığımız hayat pahalılığını en az yarı yarıya düşük göstererek maaş artışlarımızı adeta bir kara delik gibi yutmaya devam ediyor. Çarşıda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon 2 ise TÜİK bunu 1 puan gösteriyor. Bu yüzden alanlardayız” dedi.

Seçim vaadi olan 22 bin TL’nin 15 Mayıs’ta bin 119 dolar olduğunu bugün ise 846 dolara düştüğünü söyleyen Güven, şunları söyledi: “15 Mayıs’taki 22 bin TL’nin alım gücünü bugüne uyarlarsak eğer 30 bin TL’ye tekabül ediyor. Yani kamu emekçilerine seçimden önce vaat edilenler dolar ve temel tüketim maddelerine gelen zamlar ve düşük enflasyon rakamları ile çoktan alınmış durumda. Seçim vaatlerinin faturasını kamu emekçilerine ve emeklilerine fatura edilmesine karşıyız.”

Kamu emekçileri ve emeklilerinin yıllardır ne bütçeden ve refah payından hakkını alamadığını dile getiren Güven, “Buradan tüm kamu emekçilerine sesleniyoruz. Gelin yıllardır tekrarlanan bizi her geçen gün daha sefalete iten bu oyuna artık dur diyelim. Ne TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarına ne iktidarın refah payı aldatmacasına kanmayalım. Yandaş basının müjde haberlerine itibar etmeyelim. Bizler yoksullukta, sefalette eşitlenmek değil hak ettiğimiz refahta birleşmek istiyoruz. Bizler ulufe değil, grevli gerçek bir toplu sözleşme düzeni istiyoruz. İktidarın tek taraflı olarak çıkardığı yasalar değil, konfederasyonların, sendikaların kamu emekçilerinin söz ve karar sahibi olacağı demokratik bir çalışma yaşamı istiyoruz” diye konuştu.

'GEÇİM BÜTÇESİ İSTİYORUZ'

Adana’da Cemal Paşa Postanesi önünde bir araya gelen emekçiler, hükümetin zam teklifini “Ağam bizimle eğleni”, “Kamu emekçileri ve emeklileri geçinemiyor” “Seçim bütçesi değil, geçim bütçesi istiyoruz” dövizleri ile tepki gösterdi.

Öne Çıkanlar