Kirayı elden ödeyene ceza geliyor: Yüzde 10'u devlete

Kirayı elden ödeyene ceza geliyor: Yüzde 10'u devlete
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı vergi paketinin ayrıntıları belli oldu. Yeni vergi paketine göre elden kira ödemelerine ceza uygulanacak.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı vergi paketiyle, kira gelirlerine düzenleme getirildi.

Buna göre, asgari 7.500 TL, azami 20 milyon TL olmak üzere elden ödenen bedelin yüzde 10'u oranında ev sahiplerine ve kiracılara ceza kesilecek.

Halk TV'de yer alan habere göre, işte kiracıların bu durumdan nasıl kurtulabileceklerine dair üç ana çözüm.

1. MALİYE'YE BİLDİRİMDE BULUNMAK

Kiracılar, kira ödemesini elden yaptıklarını Maliye'ye bildirerek cezadan kurtulabilirler. Bu bildirim sayesinde, yasal olarak kiracılar ceza almaktan muaf tutulacaktır. Bu yöntemde kiracılar, elden ödeme yaptıklarını beyan ederek kendilerini güvence altına alabilirler.

2. PTT ÜZERİNDEN ÖDEME

Kiracılar, kira bedelini PTT aracılığıyla "adreste ödemeli" olarak gönderebilirler. Bu yöntemle kira bedeli resmi bir kurum aracılığıyla ev sahibine ulaştırılmış olur ve ödeme belgesi de resmi kayıt altına alınır. Bu sayede kiracı, kira bedelini ödediğini kanıtlayabilir ve olası cezalardan korunur.

3. MAHKEMEYE BAŞVURMAK

Kiracılar, ev sahibinin banka hesabını paylaşmaması durumunda Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak kiranın yatırılacağı hesap numarasının belirlenmesini isteyebilirler. Mahkeme, ev sahibinin belirli bir hesap numarası vermesini zorunlu kılarak kiracıların ödemelerini yasal bir şekilde yapmalarını sağlar.

YASAL DÜZENLEMELER VE CEZALAR

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı vergi paketiyle, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için kira gelirleriyle ilgili önemli düzenlemeler getirilmiştir. Buna göre, asgari 7.500 TL, azami 20 milyon TL olmak üzere elden ödenen bedelin yüzde 10'u oranında ev sahiplerine ve kiracılara ceza kesilecek. Bu düzenleme, elden kira ödemelerini engellemek ve tüm kira gelirlerinin kayıt altına alınmasını sağlamak amacı taşımaktadır. (Kaynak)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar