Türkiye bir yılda 185 milyar dolar borç ödeyecek

Türkiye bir yılda 185 milyar dolar borç ödeyecek
Vadesine bir yıl veya daha az kalmış dış borç 185,3 milyar dolar oldu. Borcun yüzde 37'si Merkez Bankası ile kamu sektörünün.

Artı Gerçek - Merkez Bankası, eylül ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistiklerini yayınladı. Veriler, dış borcun rekor düzeylerde olduğunu gösterdi.

Merkez Bankası verilerine göre, eylül sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine bir yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku 185,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Söz konusu borç stokunun 15,5 milyar dolarlık kısmı, Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluştu. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün yüzde 20,1, Merkez Bankası’nın yüzde 17,3, özel sektörün ise yüzde 62,6 oranında paya sahip olduğu gözlendi.

Eylül sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu yüzde 46,7’si dolar, yüzde 25,2’si euro, yüzde 8,8’i TL ve yüzde 19,3’ü diğer döviz cinslerinden oluştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar