Komiser heyeti: Bu şirketi konkordato da kurtarmaz
Piyasaya milyonlarca lira borcu olan filo kiralama şirketi Fleetcorp'u denetleyen komiser heyeti, konkordatonun başarıya ulaşma ihtimalinin olmadığını belirtti.
Piyasaya milyonlarca lira borcu bulunan filo kiralama sektörünün önde gelen firmalarından Fleetcorp AŞ'yi denetleyen komiser heyeti, raporunda şirketin borca batık olduğunu ve konkordatonun başarıya ulaşma ihtimalinin bulunmadığını kaydetti.
Raporda, geçici mühlet kararının kaldırılarak şirketin iflasına karar verilmesi gerektiği vurgulandı. Banka ve finans şirketleri Fleetcorp’un iflasına karar verilmesini isterken, galericiler ise geçici mühletin devam etmesini istedi. Mahkeme şirketin borca batık olup olmadığının tespiti için davayı erteledi.
170 GALERİCİ MAHKEMEYE BAŞVURDU
Hisselerinin büyük kısmı Kuveytliler de olan filo kiralama sektörünün en büyüklerinden Fleetcorp A.Ş., geçtiğimiz eylül ayında konkordato talebiyle İstanbul Ticaret Mahkemesi'ne başvurdu. Konkordato talebini kabul eden mahkeme, şirketi incelemesi için üç kişilik komiser heyeti atayarak geçici mühlet verdi.
Mahkeme ayrıca, konkordato sürecinde şirketin mal varlığının satılmaması yönünde karar aldı. Şirketin konkordato talebini öğrenen alacaklı bankalar ile konkordato istemeden önce Fleetcorp’tan 1500’e yakın araç alan ancak devrini alamayan 170 galericiler de davaya müdahil olmak için mahkemeye başvurdu.
KONKORDATO DURUŞMASI YAPILDI
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, konkordato davasının ilk duruşması 18 Ekim’de İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya davaya müdahil olan alacaklı banka, finans, kasko ve sigorta şirketleri, otomobil firmaları ile mağdur 170 galericiyi temsilen yaklaşık 15 kişi katıldı.
KONKORDATONUN BAŞARI İHTİMALİ YOK
Duruşmada, konkordato davasında atanan komiser heyetinin hazırladığı raporun mahkeme dosyasına ulaştığı bildirildi. Konkordato heyetinin raporunda, şirket yönetiminin terk edilmiş durumda olduğu, araçların yarısından fazlasının muhafaza altına olduğunu, önemli bir bölümünün ise nerede olduğunun bilinmediği belirtildi.
Yine bir bölümünün de faaliyete alınması bakımından fiili ve hukuki engeller bulunduğu vurgulanarak, "Konkordatonun çok geç yapıldığı, şirketin kısa sürede kara geçmesi ve konkordatonun başarıya ulaşmasının ihtimali olmadığı" vurgulandı.
Heyet raporunda konkordatonun başarıya ulaşamayacağı kanaati hasıl olursa geçici mühlet kararının kaldırılması ve şirketin borca batık bulunması sebepleriyle iflasına karar verilmesi gerekeceği yönünde görüş bildirerek, kararı mahkemenin takdirine bıraktı.
KAYITLI 12 BİN 455 OTOMOBİLİ VAR
Komiser heyetinin atadığı bilirkişi de Fleetcorp’un şirket merkezine ve değişik otoparklarına giderek araçlar üzerinde inceleme yaptı. Firmanın kayıtlarına göre değişik marka, model ve kilotmetrede 12 bin 455 otomobilinin bulunduğunu belirten bilirkişi, bin 836’sının firmanın kullanımında olduğunu belirledi.
Firmanın kullanımında olmayan 10 bin 619 otomobilin nerede ve ne durumda olduğunun bilinmediğini belirten bilirkişi, firmada kayıtlı gözüken 12 bin 455 otomobilin piyasa değerinin bir milyar 361 milyon TL olduğunu belirledi.Alacaklı banka, finans ve sigorta şirketleri Konkordato heyetinin raporu doğrultusunda Fleetcorp’un iflasına karar verilerek mallarının satılmasının önünün açılması için tedbir kararlarının kalkmasını talep etti.
GALERİCİLER PARALARINI KURTARMANIN PEŞİNDE
Duruşmada söz alan galericiler ise şirketten 4 ile 10 arasında araç satın aldıklarını belirterek, "Trafikte benim adıma devri yapılmamıştır. Araçları fiilen ben kullanıyorum, ancak trafikte yakalandığında bağlanmaktadır. Paramı geri alamadım. Şirketin iflasını istemiyorum. Geçici mühlet devam etsin" dedi.
Fleetcorp’un avukatı ise eksik yapılan aktif varlıkların değerlendirilmesini isteyerek, "Şirketin araç dışında mal varlıkları tespit edilememiştir. Şirkete sermaye konulması bakımından görüşmeler vardır. Şirketin genel müdürü yoktur ancak ortakları yurt dışında olsa da şirketi temsilen gelen bir müdür bulunmaktadır. Şirketin araç sayısı 14 888’dir. muhafaza altında olan araçlar tarafımıza verilsin" dedi.
MAHKEME BİR DAHAKİ CELSE KARAR VERECEK
Mahkeme şirketin gerçek mal varlığı rayiç değer bilançosunun(borca batıklık bilançosu) tespiti ve borca batık olup olmadığı hususunun tespitine önümüzdeki celse karar vereceğini belirterek davayı erteledi.
Şirketin yüzde 16.75 hissesi Al Ahli Bank of Kuwait, yüzde 56.25 hissesi Development Enterprises Holding Co ve yüzde 25 oranında The İnvernational İnvester Co’da bulunuyor. 2 milyar TL’nin üzerinde borcu olduğu ileri sürülen şirketin, konkordato talep etmeden önce elindeki araçların 1500’ünü galericilere değerinin altında satmış, ancak araçların devri yapılmamıştı. Bu olaydan sonra şirketin Türk yöneticilerinin ise görevlerinden ayrıldığı ortaya çıkmıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)