'Kötü haber: Esnaf tacizi enflasyonu düşürmezmiş'
Ekonomistler, hükümetin 'enflasyonla mücadele' başlattığı ekimde yıllık enflasyonun yüzde 25,24'e yükselerek 15 yılın zirvesine çıkmasını değerlendirdi.
TÜFE, ekim ayında aylık bazda yüzde 2.67 artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 25,24 oldu. Ekim ayında aylık TÜFE'de yüzde 1,9 civarı artış tahminleri yapılırken, yıllık enflasyonun yüzde 23,5 seviyelerine gerilemesi bekleniyordu.
15 YILIN ZİRVESİNDE: ENFLASYON BEKLENTİNİN ÜZERİNDE GELDİ
8 Ekim'de yıl sonuna kadar enflasyon sepetindeki tüm markaların ve tüm kalemlerin bulunduğunu pek çok ürün ve hizmette en az yüzde 10 indirim yapılmasını içeren kampanya başlatılmıştı. Kampanya kapsamında doğalgaz ve elektriğe yılsonuna kadar zam yapılmayacağı açıklanmıştı.
Eylül ayında TÜFE aylık bazda yüzde 6,30 artış göstermişti. Gıda fiyatları, ulaştırma başta olmak üzere TL'deki değer kaybının neredeyse tüm gruplarda genele yayılan artışları tetiklemesiyle yıllık enflasyon yüzde 24.52 ile 15 yılın zirvesine yükselmişti.
Enflasyondaki beklentinin üzerinde gelen veriyi değerlendiren ekonomistler, enflasyon kampanyasındaki indirimleri eleştirerek, alınan tedbirlerin pek bir işe yaramadığını dile getirdi.
Mustafa Sönmez, "Enflasyon, bu müsamereye nanik yapmış görünüyor. Zabıtacılık da işe yaramamış. Mal fiyat artışının yıllığı %30'a dayandı. Yıl sonu %35'i bulursa şaşırmayın. Taze sebze--meyvede artış,%50.
Kampanyaya omuz verenlerin dayanıklı mallarında % 41. "he..he.."deyip zammı bindirmişler" dedi.
Ekim enflasyonu %2,67 olarak açıklandı.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) November 5, 2018
yıllığı yüzde 25,3'ü buldu.
Ekim'de en çok giyim-ayakkabı(%13) fiyatları arttı.
Topyekun mücadele kampanyası fos çıktı.
TÜİK'de yönetici değiştirmek de işe yaramamış görünüyor pic.twitter.com/HbnZS9qrGV
Sanayici(üretici) fiyatları Ekim'de yüzde 1'e yakın arttı ve yıllığı yüzde 45 olmarak gerçekleşti.45 ÜFE ile 25 TÜFE arasında 20 puan var ve makas daralmadı. pic.twitter.com/1heKGnHcBz
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) November 5, 2018
Yıllık enflasyon %25,3'e yaklaştı. Bu, 2004'ten bu yana AKP döneminin en sert enflasyonu.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) November 5, 2018
Aynı zamanda bir devrin sonu.
Ucuza dövizle borçlanıp iç taleble büyüme devri tükendi. ..
Şimdi pahalanan dövizle, çökertilen tarımla birlikte yapısal nedenli enflasyon devri. pic.twitter.com/oMKQqfunuU
Mallarda enflasyon daha yüksek. Hizmetlerde yıllık tüfe %15.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) November 5, 2018
Mallarda yıllık TÜFE %30'u buluyor.
Özellikle tarımsal ürünler ve gıda yüzde 40'ı aşan enflasyon var.
Dayanıklı mallarda %40'ı aşan yıllık fiyatlar enerjide %30 dolayında. Akaryakıt ÖTV'sinin yansıtılmamasına rağmen... pic.twitter.com/qs9oheRPlk
Mal fiyatları, hizmet fiyatlarını katlamış durumda.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) November 5, 2018
İlki%30, 2. %15 dolayında.
Mallardaki artış hizmetlere gecikmeli yansıyacak.
Örneğin ulaştırmada henüz %12. Yakında tüm biletlere zam gelir. Kirada artış%10'da seyrediyor ama lokanta-otelde henüz %20;
artacaktır. pic.twitter.com/lew7lYpDe4
Enflasyon, bu müsamereye nanik yapmış görünüyor.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) November 5, 2018
Zabıtacılık da işe yaramamış.
Mal fiyat artışının yıllığı %30'a dayandı. Yıl sonu %35'i bulursa şaşırmayın.
Taze sebze--meyvede artış,%50.
Kampanyaya omuz verenlerin dayanıklı mallarında % 41.
"he..he.."deyip zammıbindirmişler pic.twitter.com/8mjn41sCX5
Atilla Yeşilada ise, "İyi haber: TUIK enflasyon verileri tartışma yaratmadı, tebrikler. Kötü haber: Gönüllü indirim kampanyası palavraymış, dükkan basıp esnaf tacizi de enflasyon düşürmezmiş.....Kapak olsun" dedi.
İyi haber: TUIK enflasyon verileri tartışma yaratmadı, tebrikler. Kötü haber: Gönüllü indirim kampanyası palavraymış, dükkan basıp esnaf tacizi de enflasyon düşürmezmiş.....Kapak olsun
— Atilla Yesilada (@AtillaYesilada1) November 5, 2018
https://t.co/JGltJ2YfxB
Uğur Gürses ise açıklanan verileri paylaşarak, "Neydi? Sorumluluklarınızdan kaçınabilirsiniz ama kaçınmanın sonuçlarından kaçamazsınız..." diye yazdı.
Neydi? Sorumluluklarınızdan kaçınabilirsiniz ama kaçınmanın sonuçlarından kaçamazsınız... https://t.co/PNKx3AU346
— uğur gürses (@ugurses) 5 Kasım 2018
Ümit Akçay ise "Döviz krizinin etkileri halen sürüyor. Ekonomik yavaşlamaya ve enflasyonla mücadele programına rağmen enflasyon artmaya devam ediyor" dedi.
Grafikte son 6 yılın ilk 10 ayının verileri ve enflasyon hedefi var. Döviz krizinin etkileri halen sürüyor. Ekonomik yavaşlamaya ve enflasyonla mücadele programına rağmen enflasyon artmaya devam ediyor. pic.twitter.com/A370DZUf8O
— Umit Akcay (@umitak) 5 Kasım 2018
Ücret artışları bunun gerisinde kalırsa, krizin maliyeti çalışanlara yıkılmış olacak. Enflasyonla mücadele programının olası tek etkisi, fiyat artışlarının zamana yayılarak sürmesi, 2019'da da devam etmesi olacak.
— Umit Akcay (@umitak) 5 Kasım 2018
ÜFE artışı hız kesmiş. Ancak ÜFE-TÜFE farkı, yani tüketiciye yansıtılmayı bekleyen kısım hala çok yüksek. Böylelikle 2019 için #stagflasyon garantilenmiş oldu! pic.twitter.com/83kJJWN580
— Umit Akcay (@umitak) 5 Kasım 2018
Yalçın Karatepe, "Bu rakamı temkinli karşılamak lazım çünkü TÜFE endeksinde yer alan ürünlerin listesi açıklanarak bu ürünlerin fiyatlarının indirilmesi konusunda ciddi bir müdahalenin sonucunda ulaşılan bir rakam. Gerçek enflasyon bundan çok daha yüksektir" dedi.
Enflasyonun yükselişi durdurulamamış. Enflasyon Ekimde %2,67, yıllık %25,24.
— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) 5 Kasım 2018
Bu rakamı temkinli karşılamak lazım çünkü TÜFE endeksinde yer alan ürünlerin listesi açıklanarak bu ürünlerin fiyatlarının indirilmesi konusunda ciddi bir müdahalenin sonucunda ulaşılan bir rakam. Gerçek enflasyon bundan çok daha yüksektir.
— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) 5 Kasım 2018
Açıklanan enflasyon rakamının "beklentinin üzerinde" çıkması gösteriyor ki beklenti anketine katılanlar ağırlıklı olarak yandaş medyayı izleyenlerden oluşuyor :)
— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) 5 Kasım 2018
Ali Rıza Güngen ise, "Bir önceki aya göre fiyatlar % 2,67 artmış. Yeni Ekonomi Programı hedefini tutturmak için önümüzdeki iki ayda fiyatların % 1,43 düşmesi gerekiyor. MB yılsonu tahminini tutturmak için iki ayda fiyatların % 0,77 artması gerekiyor. nerden baksan tutarsızlık, nerden baksan..." değerlendirmesi yaptı.
bir önceki aya göre fiyatlar % 2,67 artmış.
— A. R. Gungen (@argungen) November 5, 2018
Yeni Ekonomi Programı hedefini tutturmak için önümüzdeki iki ayda fiyatların % 1,43 düşmesi gerekiyor.
MB yılsonu tahminini tutturmak için iki ayda fiyatların % 0,77 artması gerekiyor.
"nerden baksan tutarsızlık, nerden baksan..."
(EKONOMİ SERVİSİ)