Kulis: 'Emekliye ara zam da yok, ikramiye de'

Kulis: 'Emekliye ara zam da yok, ikramiye de'
Gazetecilerin Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye göre, emeklilere bu yıl ara zam yapılması ya da 29 Ekim'de 5 bin lira ikramiye verilmesi gibi bir çalışma yok. Sadece, ocak ayında en düşük maaş alanlara bir miktar fazla zam yapılması gündemde.

Artı Gerçek - İktidar yanlısı medyada hemen her gün emekliye zam 'haberleri' çıkıyor. Hiçbir kaynağa dayandırılmayan ve aslında birbirinin aynısı olan bu 'haberler', her gün yeni bir gelişme varmış gibi sunuluyor. Böylece, toplumda sanki emekliye zam üstüne zam yapılıyormuş gibi bir algı oluşturulurken, muhalif cenahda yer alan çok sayıda haber portalı da bu 'haberleri' yandaş medyadan alıp kendi sitelerinde yayınlıyor.

'OCAK AYINDA SADECE EN DÜŞÜK MAAŞ ALANLARA EK ZAM'

Oysa, bazı gazetecilerin ekonomi yönetiminden aktardığı bilgiye göre, bu yıl emekliye ne ek zam ne de 29 Ekim'de 5 bin lira ikramiye verilmesi gibi bir çalışma yürütülüyor. Üstelik ocak ayında da, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarına göre, sadece en düşük emekli maaşı (7 bin 500 lira) alanlara ek zam yapılacak.

HANDE FIRAT: OCAK AYINA KADAR BİR ŞEY YOK

Bu konudaki en net açıklamayı önce Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat aktardı. Fırat geçen günlerde CNN Türk'teki programında, konuyu sormak üzere aradığı Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin kesin bir dille, 'emeklilere 2023'te ek zam ya da ikramiye verilmesi gibi bir çalışma yok' dediğini aktardı. Fırat, "Kesin bilgi olarak söylüyorum, ocak ayına kadar emeklilere bir şey ödenmesi konusunda çalışma yok. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda emeklilere bir defaya mahsus bir ödeme ya da ekim ayı gibi seyyanen zam yapılması gibi bir çalışma yok.
Ocak ayından geçerli olacak şekilde çalışma var. Bu çalışma da kademeli olacak. Düşük alana daha çok, daha çok alana daha düşük oranda zam yapılması yönünde bakanlık çalışma yürütüyor."

AYDİLEK: OCAKTA EN DÜŞÜK MAAŞ ALANLARA SEYYANEN ZAM VAR

Benzer bir kulusi de, Halk TV yazarı Olcay Aydilek bugünkü köşesinden aktardı. Aydilek'in ekonomi yönetimine yönelttiği ve aldığı yanıtlar şöyle:

-Ara zam var mı?

Ekonomi yönetimi, emeklilere ara zamla ilgili bir çalışmanın olmadığını belirtti. Diğer bir deyişle emeklilerin yeni yıla kadar maaşlarında bir artış olmayacak.

-İkramiye verilecek mi?

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında 29 Ekim 2023'te, emeklilere, 5 bin TL ikramiye verileceği konuşuldu ve yazıldı. Ekonomi yönetimi, ikramiye konusunda bir çalışmanın yapılmadığını, hazırlığın da olmadığını ifade etti.

-Zam ne zaman?

Orta Vadeli Program’da (ÖTV), 2023 yıl sonu için tahmin edilen enflasyon yüzde 65. Diyelim ki enflasyon tahmini tuttu. Bu durumda yılın ikinci yarısı için yüzde 38 dolayında bir enflasyon söz konusu olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, refah payı verilmese bile 1 Ocak 2024’te bu oranda bir zam alacak.

-En düşük maaşa ne kadar zam yapılacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, emeklilerin aylıklarında ek artışa ilişkin bir çalışma yürütüyor. Yasa değişikliği ile en düşük emekli aylığı alanlara 6 aylık enflasyon oranının üzerinde bir artış söz konusu olacak. Bu grupta yer alan emeklilere, diğerleriyle aralarındaki maaş makası da göz önünde bulundurularak 'seyyanen' zam yapılacak. Artış, ocak ayında yürürlüğe girecek.

EMEKLİLERİN YÜZDE 60'I EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI DİLİMİNDE

2019 yılında bin TL olarak belirlenen emekli alt sınır aylığı 2020 yılında bin 500 TL’ye, ardından 2022 yılı ocak ayında 2 bin 500 TL’ye yükseltildi. 2022 yılı temmuz ayı itibariyle 3 bin 500 TL’ye yükseltilen emekli alt sınır aylığı, 2023 Ocak'ta ise 5 bin 500 TL olarak belirlendi. Seçimin hemen öncesinde Nisan 2023'de ise en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya tamamlandı.

Ancak bu ek artışlar kök maaşa yansıtılmadığı için, temmuz ayındaki yüzde 25'lik zam sonrası da milyonlarca emekli 7 bin 500 lira almaya devam etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Nisan 2023 verilerine göre yaklaşık 15 milyon emeklinin 8,8 milyonu 7 bin 500 lira maaş alıyordu. Halen emeklilerin yarısı en düşük maaş diliminden maaş almaya devam ediyor.

Emeklilere, iki dini bayramda ise 2'şer bin lira ikramiye veriliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar