Kuraklığın vurduğu çiftçi kan ağlıyor: Ziraat Odası Başkanı'ndan devlete 'destek olun' çağrısı
Tarım üreticilerinin kuraklık nedeniyle zor günler geçirdiğini anlatan Ağrı Ziraat Odası Başkanı Yıldız, çiftçilerin kredilerinin faizsiz ertelenmesini istedi.
Ağrı’da, arpa ve buğdayda büyük bir azalmanın olduğuna dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Ömer Yıldız, yaptıkları incelemelerde kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, "Çiftçiler kan ağlıyor" dedi.
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Ocak ayında yayımlanan Türkiye’de kuraklık ve su rezervleri verilerine göre, su rezervi oranının son 15 yılın en düşük seviyesinde olduğu kaydedildi. Bu verilere göre; ülkede 2010-2020 periyodu su rezervlerinin, 1981-2010 su rezervleri periyoduna göre yüzde 48 daha düşük olduğu belirtildi. Su rezervlerinin düşmesi ve bu yıl ülke genelinde beklenen yağışların az olması tarım alanlarındaki verimleri düşürürken, bu durumdan en çok etkilenenler ise çiftçiler oluyor.
Bölge illeri başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde çiftçiler, kuraklık nedeniyle aynı sorunları yaşıyor. Kuraklığın yaşandığı kentlerinden birisi de Ağrı. Ağrı’da tarım alanı olarak kullanılan 3 milyon 531 bin 639 hektar alan bulunuyor. Ancak yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçiler, ekili olan tarlalarda bu yıl verim alamayacak.
Ağrı Ziraat Odası Başkanı Ömer Yıldız, sahalarda yaptıkları incelemelerde yaşanan kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığını söyledi.
‘ÇİFTÇİLERİMİZ BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞIYOR’
Kuraklığın en çok hissedildiği kentlerin başında Ağrı’nın da olduğunu belirten Yıldız, İl Tarım Müdürlüğü ile birlikte sahada incelemelerde bulunduklarını belirtti. Özellikle mera alanlarında büyük bir kuraklığın yaşandığını aktaran Yıldız, her yıl Nisan ayından Kasım ayına kadar mera ve yaylalarda otlatılan hayvanların, şu an yaşanan kuraklık nedeniyle otlatılamadığına dikkat çekerek, hayvancılık yapan yurttaşların, hayvanlarını maliyeti altında satmaya başladığını kaydetti. Yıldız, "Şu an yaşanan kuraklık nedeniyle insanlarımız kışın hayvanlarına verecek yemi nereden temin edebileceği derdine düşmüş durumdadır. Diğer yandan kuraklık nedeniyle kentte en çok ekilen arpa ve buğdayda da büyük bir azalma var. Yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçilerimiz büyük mağduriyet yaşıyor. Bu saatten sonra yağmur da yağsa arpa ve buğdaya faydası olmaz. Yaptığımız incelemeler sonucu arpa ve buğday eken çiftçilerimizin yüzde 50’si mağdur oldu" dedi.
‘ÇİFTÇİ TOHUM, GÜBRE VE MAZOTUN MASRAFINI BU YIL KARŞILAYAMAYACAK, KREDİLER ERTELENMELİ’
"Çiftçiler yaşanan kuraklık nedeniyle kan ağlıyor" diyen Yıldız, çiftçinin tarlasını ekerken aldığı tohum, kullandığı gübre ve mazotun masrafını bu yıl karşılayamayacağını belirtti. Çiftçilerin büyük bir çoğunluğunun Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankası’na borçlu olduğunu aktaran Yıldız, çiftçinin borcunu ödeyemediğini ve bu gidişatla ödemesinin zor olacağını dile getirdi. Yıldız, özellikle kuraklığa karşı bir an önce sulama sistemlerin geliştirilmesi ve bu konuda devletin çiftçiye daha fazla destek vermesi gerektiğine işaret ederek, "Çiftçilerimizin daha rahat bir şekilde tarım yapabilmesi için sulama sistemlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Sahada yaptığımız incelemelerde çiftçilerin buna ihtiyacının olduğunu gördük. Bir diğer önemli husus ise çiftçilerin aldıkları kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi talebi oluyor. Şu an Ziraat Bankası faizli bir şekilde borcu erteliyor. Bu durum çiftçinin yarasına merhem olmuyor. Ekili alan için dönüm başı 100 TL verilen destek de yeterli değil" diye konuştu. (MA)