Küresel çöküş Borsa İstanbul'u da sarstı: Devre kesici uygulanıyor

Küresel çöküş Borsa İstanbul'u da sarstı: Devre kesici uygulanıyor
BIST 100 endeksi küresel piyasalarda yaşanan satışların etkisiyle yeni haftaya sert bir satışla başladı. Ara ara devre kesici işleme giriyor.

Artı Gerçek - ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin çok altında gelmesinin ardından etkili olan satış dalgası, haftanın ilk işlem gününde daha da şiddetlendi. Satış dalgasında, bir taraftan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerinde geç kaldığı algısı ve yükselen resesyon beklentisi etkili olurken, diğer taraftan artan jeopolitik riskler etkili oluyor.

BANKACILIK ENDEKSİNDE DEĞER KAYBI

Küresel etki, yurt içi piyasalara da yansıdı. Borsa İstanbul 100 endeksi, güne yüzde 6,72 düşüşle 9769 puandan başladı. Açılışta, bankacılık endeksi yüzde 7,79 ve holding endeksi yüzde 5,97 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren bankacılık oldu.

Borsa, açılışın hemen ardından devre kesti ve pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemler geçici olarak durduruldu.

Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi, anlık olarak endekste yüzde 5 ve yüzde 7'lik değer kayıplarının oluşmasıyla tetiklenerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini en aza indirmek için kullanılıyor.​​​ (Kaynak)

Öne Çıkanlar