Küresel ekonomi 2019'un en önemli haftasına hazırlanıyor

Küresel ekonomi 2019'un en önemli haftasına hazırlanıyor
Yatırımcılar ve politika yapıcılar ABD-Çin ticaret müzakereleri, Fed'in faiz kararı ve ekonomik veriler gibi dünya ekonomisi için kritik olayları yakından izleyecek.

Dünya ekonomisi açısından yılın en önemli haftası olarak nitelendirilen haftada çarşamba günü, piyasanın ve ekonomistlerin 10 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimi olacağına yönelik hemfikir oldukları Fed'in faiz kararı gündeme yön verecek.

Bazı Fed gözlemcileri faizin 50 baz puan düşürüleceği tahmininde bulunsalar da sinyaller Fed'in düşüş anlamında büyük bir hamleden kaçınarak 25 baz puanlık bir indirime gideceği yönünde. Ayrıca Fed'in, tarihin en yüksek seviyelerindeki büyümeyi ve yeniden canlanan enflasyonu sürdürmek için ileriki hamleler için de açık kapı bırakacağı tahmin ediliyor.

Bloomberg Başekonomisti Carl Riccadonna konuya ilişkin, "Fed'in çeyrek puanlık kesme oranları, finansal piyasa katılımcılarına sürpriz olmayacak olsa da - daha önemli soru ek gevşemeye yönelik verilecek mesajlar olacaktır" dedi.

Bu yıl ekonominin görünümünü şekillendirecek tek olay Fed'in faiz kararı olmayacak.

Pazartesi günü, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, dünyanın en büüyk iki ekonomisi arasında süren ve mayıs ayında sekteye uğrayan üst düzey ticaret müzakerelerini sürdürmek amacıyla Çin'e gidecekler.

Ardından, cuma günü, ABD'den gelecek istihdam verisi Fed'in hamlesinin gerekli olup olmadığına ışık tutacak.

Bloomberg ekonomistleri tarafından yapılan ankette tarım dışı istihdamın Haziran'daki 224 binlik seviyeden daha düşük gerçekleşerek, 166 bin artması bekleniyor.

Ek olarak salı günü Japonya Merkez Bankası, çarşamba günü Brezilya Merkez Bankası toplantılarının yanı sıra perşembe günü, bir çok sanayinin resesyon tehlikesiyle yüz yüze olduğu endişeleri arasında küresel imalat verileri açıklanacak. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar