Lübnan temerrüde düştü, 1,2 milyar dolarlık borç askıya alındı
Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, hükümetin 1,2 milyar dolar tutarındaki borcu askıya alarak, ülkenin devlet borçlarında temerrüde düştüğünü ilan etti. Diyab, devlet borçlarının yapılandırılmasının çarelerine bakacaklarını duyurdu.
Diyab, Lübnan’ın borçlarının 90 milyar dolara ulaştığını bunun da gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 170’ine denk geldiğini ifade etti. Lübnan Başbakanı, borç ve faizleriyle birlikte ülkenin bu yıl içinde 4,6 milyar dolar geri ödeme yapması gerektiğini söyledi.
Lübnan’ın borcunun, başa çıkabilme gücünden çok daha fazla olduğunu kaydeden Diab, döviz rezervlerinin kritik bir seviyeye ulaştığını ve bu yüzden ödemeleri askıya almak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Diyab’ın bu açıklamasının zaten kötüye giden ekonomik durumda ciddi sonuçlar doğurması bekleniyor.
Lübnan para birimi, kötü giden ekonomik gidişatın ardından yüzde 60 değer kaybetmişti.
Lübnan'da 20 bankanın varlıklarının dondurulması yönünde dün alınan karar Temyiz Başsavcılığı tarafından yine gün içinde durdurulmuştu.
Lübnan Finansal Başsavcılığı, dün yurt dışına para kaçırma girişimlerini önleme kapsamında 20 bankanın varlıklarını dondurma kararı almıştı. Kararın ayrıca söz konusu 20 bankanın yönetim kurulu başkanları ile üyelerinin bireysel mal varlıklarını da kapsadığı belirtilmişti.
LÜBNAN'DA 20 BANKANIN VARLIKLARI DONDURULDU
Birkaç gün önce Lübnan'ın resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, Lübnan Finansal Başsavcısı Ali İbrahim, bankacılık sektöründeki bazı isimlerin yurt dışına döviz kaçırma girişimlerine karşı bazı ticari bankaların varlıklarını dondurma kararı aldığı ifade edildi.
Lübnan'da faaliyet gösteren 60'tan fazla bankanın 20'sini kapsayan karar, Lübnan Emlak İşleri Genel Müdürlüğü'nün yanı sıra Ticaret Sicil Sekreterliği, Merkez Bankası, Bankalar Cemiyeti ve diğer finansal birimlere genelgeyle iletildi.
Finansal Başsavcı İbrahim'in kararı ayrıca, bu 20 bankanın yönetim kurulu başkanları ile üyelerinin bireysel mal varlıklarını da kapsıyor.
Lübnan Finansal Başsavcılığı, birkaç gün önce ekonomik krizin yaşandığı son aylarda yurt dışına döviz kaçırdıklarına dair bazı banka sahipleri ile yönetim kurulu başkanlarının ifadelerine başvurmuştu.
Meclis Başkanı Nebih Berri de geçen ay, "Ülkedeki beş banka sahibinin 2 milyar 300 milyon dolar değerindeki mal varlıklarını yurt dışına havale ettiklerini tespit ettik" ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mişel Avn liderliğinde toplanan Bakanlar Kurulu, üst düzey kamu yetkililerinin banka hesaplarındaki gizlilik kuralını kaldırmayı içeren tasarıyı onayladı.
LÜBNAN'DA EKONOMİK DURUM
Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.
Maliye Bakanlığının geçen yıl yayımladığı rapora göre, 51 milyar dolar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) sahip Lübnan'da kamu borcu 2019'un ilk çeyreği itibarıyla 86,2 milyar dolara ulaştı.
Lübnan'ın, 1 milyar 200 milyon dolarlık eurobond tahvili senetlerinin vadesi 9 Mart'ta doluyor.
Başbakan Hassan Diyab, birkaç gün önce ülkedeki ekonomik krize işaret ederek, "Devlet mevcut şartlarda Lübnanlıları koruyacak güçte değildir. Açıkçası Lübnanlıların devlete güveni kalmamıştır" ifadelerini kullanmıştı.
LÜBNAN'DA HALK EKONOMİK KRİZE KARŞI SOKAKLARDA
Lübnan'da ekonomik kriz ve hayat pahalılığı gerekçesiyle çeşitli eylemler yapıldı. Başkent Beyrut'un yanı sıra Trablusşam, Beka, Sayda ve diğer bölgelerde sokaklara çıkan yüzlerce kişi, ekonomik kriz nedeniyle her geçen gün artan fiyatlara karşı hiçbir adım atmamakla suçladıkları hükümeti protesto etmek üzere yol kapatma eylemi yaptı.
Ülkenin kuzeyinde yer alan Trablusşam kentinde gündüz saatlerinden itibaren lastik yakarak yolları kapatan eylemciler, yerel para birimi Lübnan Lirası'nın dolar karşısında ciddi oranda değer kaybetmesine ve hayat pahalılığının artmasına tepki gösterdi. Yolları açmaya çalışan güvenlik güçlerinin eylemcilere saldırması sonucu üç kişi yaralandı.
SOSYAL MEDYADAN ÇAĞRI YAPILDI
Ülkenin kuzey ile güneyini birbirine bağlayan Ring Köprüsü başta olmak üzere başkent Beyrut'un çeşitli noktalarında da gösteriler ve yol kapatma eylemleri düzenlendi. Lübnan Merkez Bankası, 1515 Lübnan Lirası olarak kuru sabit tutuyor ancak karaborsada dolar 2 bin 600 Lübnan Lirası'na çıktı.
Bunun üzerine sosyal medya üzerinden hayal pahalılığına karşı sokağa inme ve yolları kapatma eylemlerini sürdürme kampanyaları başlatıldı.
Bu arada Lübnan ordusunun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, protestoculara, eylemlerine barışçıl şekilde devam etmeleri ve diğer vatandaşların haklarını kısıtlayacak yol kesme eylemlerine başvurmama çağrısında bulunuldu.