Mahfi Eğilmez: Rezervin ödüncü olmaz, geri istenirse rezerv vadesi geçmiş borca dönüşür

Mahfi Eğilmez: Rezervin ödüncü olmaz, geri istenirse rezerv vadesi geçmiş borca dönüşür
Eğilmez, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları 200 puan artırmasıyla ilgili, '2013'te yazmıştım: Rezervin ödüncü olmaz. Ödünç veren geri isterse rezerv vadesi geçmiş borca dönüşür' dedi.

ARTI GERÇEK - Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) eylül ayının ardından yine zorunlu karşılık hamlesi yaparak, yabancı para mevduat/katılım fonu yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmasına karar vermesiyle ilgili bir yorumda bulundu. 

2013 yılında konuya dair yazdığı bir yazıyı paylaşan Eğilmez, Twitter mesajında, "Ödünç rezerv politikası çerçevesinde zorunlu karşılıklar her dilim için 200 baz puan artırıldı. 2013 yılında yazmıştım: Rezervin ödüncü olmaz. Ödünç veren geri isterse rezerv vadesi geçmiş borca dönüşür" dedi.

Eğilmez, yazısında, Rezerv Opsiyon Katsayısı yöntemini kullanarak bankaların TL zorunlu karşılıklarının bir bölümünü dövizle alıp rezervlere ekleme buluşu iyi günlerde iyi sonuç verir. Merkez Bankası’nın rezervleri yüksek görünür, ekonomiye güven artar. Ne var ki gün gelir de işler tersine dönerse bu ödünç rezervler zorunlu karşılıklarla iç içe girer ve baş ağrıtır. Bu tür bir rezerv politikası iyi günler için iyi kötü günler için kötüdür. Oysa rezervler iyi günleri daha iyi göstermekten çok kötü günlerde durumun daha da kötüye gitmesini önlemek için tutulur. Rezervin ödüncü olmaz. Ödünç veren geri isterse rezerv vadesi geçmiş borca dönüşür ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar