Malatya’da üzüm üreticisi dertli: 'Tarım Bakanı, tarımdan bihaber'

Malatya’nın Arapgir ilçesine özgü coğrafi işaret belgeli Köhnü üzümü geçen yıl 30 TL'den satılırken bu yıl 25 TL'ye düştü. Üzüm üreticisi Mustafa Ulusoy, " Fabrikalar birbirleriyle anlaşıp, bize komik rakamlar teklif ediyorlar" dedi.

MALATYA - CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'nın Arapgir ilçesinde üzüm üreticilerinin sorunlarını dinledi. Üreticiler, geçen sene fabrikaların 30 TL'den aldıkları coğrafi işaretli Köhnü üzümüne bu yıl 25 TL fiyat verdiklerini belirtti. Artan maliyetlere dikkat çeken üreticiler zarar ettiklerini dile getirdi.

whatsapp-image-2024-09-19-at-16-19-55.jpeg

'İLAÇ MASRAFIM 20 BİN TL'DEN 45 BİN TL'YE ÇIKTI'

Üzüm üreticisi Mustafa Ulusoy, "Türkiye’nin hiçbir yerinde yetişmeyen endemik bitki olan Köhnü üzümü üretimimize devam ediyoruz. Bu üzüm yaşam kaynağımız, başka bir gelirimiz yok. Hassas bir cins olduğu için üretirken çok zorlukları var. Benim 15 dönüm bağım var. Geçen yıl 20 bin TL olan ilaç masrafım bu yıl 45 bin TL'ye çıktı. Yakıt giderim, işçilik masrafım yine öyle. Geçen sene sattığımız fiyattan 7-8 TL aşağısına teklif ediliyor. Yani bize 'bu işi yapmayın' diyorlar. İşçilik, mazot, nakliye fiyatları arttı. Fabrikalar birbirleriyle anlaşıp, bize komik rakamlar teklif ediyorlar. Ne yapmamız lazım? Ülkedeki bütün üreticiler bayrağı çeksin, acından ölsün. Biz o noktadayız" dedi.

'BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYORUZ'

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu da "Arapgir’in yaklaşık 21 mahallesi üzümle geçimini sağlıyor. Arapgir’de 41 çeşit üzüm var. Geçen yıl 2 bin ton seviyesinde ve 30 TL'den alım yapan fabrikalar bu sene alımdan vazgeçti. Arapgir’imiz ve üzüm üreticilerimiz açısından büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-09-19-at-16-19-53.jpeg

Üzüm üreticilerinin sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Veli Ağbaba ise "Arapgir’in dünyaca ünlü Köhnü üzümünün coğrafi işaret belgesi var ama maalesef Malatya’nın her yanı aynı derdi, sorunu yaşıyor. Bu üzümle insanlar evlerine ekmek götürürken, çocuklarını okuturken ve topraklarına bağlı kalırken bu yıl maalesef hem artan girdi fiyatları, iki buçuk kat artan işçilik, mazot, gübre ve ilaç fiyatlarına karşın dünyanın en güzel üzümünün fiyatı düşmüş durumda. Çiftçinin sesini duyan yok. Tarım ve Orman Bakanı maalesef tarımdan bihaber yaşıyor” dedi.

'ÇİFTÇİ ÜRETMEZSE KÖYÜNÜ TERK EDER'

"Bu üzüm para etmezse insanlar köylerinden kopacaklar, büyükşehirlere asgari ücretle çalışmak için iş aramaya gidecekler" diyen Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Köylüyü yerinde tutan, toprağa bağlayan en önemli şey ürettiği üründür. Buna da devlet, hükümet sahip çıkmazsa bu insanlar köylerini terk edecekler. Eğer bu üründen ekmek yiyemezler ise maalesef köylerini boşaltacaklar. Tarım ve Orman Bakanı ile hükümete Arapgir’in Koru Köyünden sesleniyoruz. Bu üzüm dünyanın başka hiçbir ülkesinde yok, bu üzüme sahip çıkın. Tarımı yok saydılar. Türkiye’nin her yerinde insanlar ürettikleri ürünleri sokağa döküyor. Üzümde tarlada, bağda kalacak gibi. Üzümün bağda kalmaması için hızlı bir şekilde tedbir alınmasını söylüyoruz." (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar