'Marttan sonra soluğu IMF kapısında alacaklar'
CHP Sözcüsü Öztrak, iktidarı kastederek, 'Marta kadar bu işi idare edelim' diyorlar. Marttan sonra IMF'nin kapısında soluğu alırlar' dedi.
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, açıklanan ekim ayın enflasyon rakamlarına ilişkin olarak Türkiye’nin dünyanın en yüksek enflasyona sahip 10 ülkesinden birisi olduğunu söyledi. Öztrak, bu şartlar altında Türkiye’nin mart ayından sonra IMF’ye gitmek zorunda kalacağını açıkladı.
Öztrak, partisinin MYK toplantısına ilişkin Genel Merkez’de yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
"Her fiyat artışından sonra Albayrak enflasyon düşecek diye açıklama yapıyor. Ne yapıyorsunuz da düşecek. Vergi indirerek enflasyonu düşürmek mümkün değil. Tedbir alın diyoruz. İnsanların güven katsayısını artırın diyoruz. Son bir ayda fiyatı düşen ürün sayısı 37. Buna karşın fiyatı artan ürün sayısı 360 civarında. Bu kadar zabıta, bakanlık kontrolü... Ama tablo bu. Ne yapılıyor da Türkiye’nin bu borçluluğu çözülüyor. Bunu çözen hiçbir şey yok. Marta kadar bu işi idare edelim diyorlar. Marttan sonra IMF’nin kapısında soluğu alırlar."
EKONOMİDEKİ YANGIN TARTIŞILMASIN İSTİYORLAR
Öztrak, dün ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklandığını hatırlatarak şunları kaydetti:
"Konulan narhlara, alınan tüm zabıta tedbirlerine rağmen enflasyon yüzde 2,67'nin altına düşmedi. Bu da 2011'den bu yana ekim ayları itibarıyla kaydedilen en yüksek enflasyon. İlk 10 ayda gerçekleşen enflasyon ise yüzde 23'e dayandı. Mevcut seride yüzde 23 gibi bir rakam yok. Bırakın yüzde 23'ü iki haneli bir rakam yok ilk 10 ay için. Bu yeni bir rekor. Yıllık enflasyon da yüzde 25'in üzerine çıktı, bu da yeni bir rekor. Daha yeni Merkez Bankası'nın enflasyon raporu açıklandı, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 13,4'ten, yüzde 23,5'e çekmişlerdi. Şimdi yıllık enflasyonun yüzde 25 olması, bu hedefin de tutturulmasının giderek zorlaştığını ortaya koyuyor.
Bu rakamlarla dünyada en yüksek enflasyona sahip 10. ekonomi olduk. Peki bizimle beraber ilk 10'da kimler var? Liberya, savaştaki Suriye, Kuzey Kore, Sudan… Türkiye'yi bu hale düşürenler utanmıyorlar, 'Siz bunlara bakmayın, bunları görmeyin CHP'ye bakın' diyebiliyorlar."
Öztrak, üretici enflasyonunun da 10 ayda yüzde 40'ın üzerine çıktığını, AKP'nin 2002'de iş başına geldiğinde bu rakamın yüzde 31'in altında olduğunu dile getirdi.
100 İŞSİZDEN 29'U ÜNİVERSİTE MEZUNU
Bunun, TÜİK'teki yönetim değişikliğinin ardından ilan edilen ilk enflasyon rakamları olduğuna dikkati çeken Öztrak, "Ekim ayında üretici fiyatları yüzde 0,91 artmış. Bu, 2018 yılı içinde kaydedilen en düşük aylık artış. Rakamları dikkatle izliyoruz. Endişemiz, suni rakamlarla emeklilerimizin, emekçilerimizin devletten alacağı enflasyon farkına göz dikilmesidir. Sokaklarda mızrağın çuvala sığmadığı bir gerçektir. Enflasyon canavarı milletin aşını, cebini kemirmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.
UÇAK İÇİN PARALARI HANGİ BÜTÇEDEN HARCIYORLAR
En çok kurumlar vergisi ödeyen kuruluşlar listesine bakıldığında şampiyonun Merkez Bankası olduğuna dikkat çeken Öztrak, bunun, işlerin kötüye gitmesinden kaynaklandığını anlattı.
Kurumlar vergisi şampiyonları listesinde ilk 10 kuruluşun 8'inin finans sektöründen olduğuna işaret eden Öztrak, bunların içinde bir tane bile sanayi kuruluşunun bulunmamasını eleştirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın Katar'dan hibe alınan uçakla ilgili "Uçağın hibe kaydı hala yapılmadı" dediğini anımsatan Öztrak, "Uçağı boyuyorlar, yeniden tefriş ediyorlar ama devletin envanterinde bu uçak hala yok, kaydı yapılmamış. Bu paraları o zaman hangi bütçeden harcıyor bunlar?" diye sordu.
Yerel seçimlere kadar, kamu bankalarının tahkim edilmek istendiğini savunan Öztrak, AKP'ye oy veren seçmenlerin çoğunlukta olduğu bölgelerdeki iş adamlarına daha fazla kredi verilirken, diğer yerlerdeki kredilerin azaltılmak istendiğini ileri sürdü.
Öztrak, bunun uzun dönemde Türkiye ekonomisinin rekabet gücünü önemli ölçüde yıpratacağını savundu.
İNDİRİMLER, ENFLASYONU GEÇİCİ BASKILAR
Rahip Brunson'ın iade edilmesinin ardından Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kazanmasına rağmen, Merkez Bankası'nın rezervlerinin 1 milyar dolar eridiğine dikkat çeken Öztrak, "Bu demektir ki Merkez Bankası rezerv satıyor. Eğer kamu bankaları, döviz piyasalarındaki harareti söndürmek amacıyla kullanılmışsa, bunun da krizi çözmesi mümkün değildir ama bir şey yapar, rezervlerin aşağı doğru gitmesi nedeniyle, ekonomiye duyulan güvenilirliği azaltır" değerlendirmesinde bulundu.
Mobilyada, konutta, beyaz eşyada, otomotivde yapılan ÖTV ve KDV indirimlerinin ekonomide çıkan yangını söndürmesinin mümkün olmadığını söyleyen Öztrak, otomotiv sektörü gibi bazı kalemlerde yapılan vergi indirimlerinin, Türkiye'deki üreticilerden ziyade, yabancıları mutlu etmeye dönük olduğunu öne sürdü.
Bu indirimlerin geçici olarak enflasyonu baskı altına alacağını kaydeden Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Enflasyonu baskı altına alınca da emekliye, memura, işçiye verilecek enflasyon farkını düşürür. Daha sonra önümüzdeki yıl enflasyon yeniden patlar. Çünkü tedavi edecek önlemleri almamış durumdasınız. Eğer amaç, kriz nedeniyle ürkekleşen vatandaşın yeniden harcama yapmasını, ekonominin büyüme patikasına geri dönmesini sağlamaksa burada yapılması gereken şey vergi indirimleri değil, yapılması gereken şey tüketici güvenini artırmak ama maalesef o da yerlerde sürünüyor." (EKONOMİ SERVİSİ)