Maske seferberliği: Fransa stoklara el koydu, Almanya ihracatı yasakladı
Avrupa'da yayılan koronavirüse karşı ülkeler yeni önlemler alıyor. Fransa'da maske stoklarına el konurken, Almanya'da cerrahi malzeme ihracatına yasak geldi.
ARTI GERÇEK - Avrupa'da yayılmaya devam eden yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle başta maske olmak üzere çeşitli tıbbi ürünlere yönelik talepte yaşanan artış ve fiyatlardaki tırmanış önlemleri beraberinde getirdi.
Çin, Covid-19 virüs salgınına karşı verdiği mücadele kapsamında, cerrahi maske ihracatını yasakladı. Bu durum başka bölgelerde de darboğaza neden oluyor. Şimdi Avrupa bile cerrahi maske kıtlığıyla karşı karşıya.
Almanya Hükümeti, ülkede üretilen koruyucu ekipmanların, ihraç edilmesinin yasaklandığını duyurdu. Almanya Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkede koronavirüs salgınını yönetmek için oluşturulan kriz masasının tıbbi teçhizat ihracatına yönelik aldığı kararın, bugün resmi gazetede yayınlandığı belirtildi.
Buna göre, solunum maskeleri, eldivenler ve koruyucu giysiler gibi virüse karşı tıbbi koruyucu ekipmanların, başka ülkelere ihracatı yasaklandı.
FRANSA MASKE STOKLARINA EL KOYDU
Fransa'da hükümet, hızla yayılan koronavirüs vakaları nedeniyle ülkedeki çok sayıda maske stokuna el koydu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hem depolardaki hem de üretimdeki çok sayıda koruyucu maskeye devletin el koyduğunu açıkladı. Twitter'dan yaptığı açıklamada Macron, el konulan maskelerin sağlık personeli ile koronavirüs bulaşanlara dağıtılacağını duyurdu.
Nous réquisitionnons tous les stocks et la production de masques de protection. Nous les distribuerons aux professionnels de santé et aux Français atteints par le Coronavirus.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 3, 2020
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yakın kaynaklar, ülkedeki depolarda bulunan maske stoklarına el konulmasıyla hem hükümetin iyi bir kriz yönetimi yürüttüğünü göstermenin hem de halkı yatıştırmak istenildiğini belirtiyor.
Fransa şimdiye kadar acil durumlar için stokladığı 160 milyon koruyucu maskeden 10 milyonunu kullanılması için eczanelere, hastanelere ve hekimlere aktarmıştı. Ülkedeki eczanelerde korunma maskelerinin tükendiği bildiriliyor. İnternette ise maskeler astronomik fiyata alıcı buluyor. Fransa'da hükümet, maskeleri karaborsada fahiş fiayatlara satanlara yönelik inceleme yapılacağını duyurdu.
Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, koronavirüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olabilecek el temizleme jellerinin ve sıvı maddelerin fiyatlarını kontrol etme sözü verdi. Bruno Le Maire, spekülatörlerin alkol bazlı temizlik ürünlerinin fiyatlarını dört katına çıkarmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Fransa Hükümeti, ayrıca yayımladığı bir kararnameyle, 31 Mayıs'a kadar, yüz maskesi stoklarına el koyacağını açıkladı. Alınan karar uyarınca maskeler sadece hastanelerde ve eczanelerde satılacak. Doktor kararı olmadan kimsenin maske satın almasına izin verilemeyecek.
MALZEME EKSİĞİ VAR, MÜCADELE ZORLAŞIYOR
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeni tip koronavirüsten korunmak için kullanılan sağlık maskeleri ve tıbbi donanım malzemesinde eksiklik çekildiği, bu nedenle salgın ile etkin mücadele yapmakta zorlanıldığını açıkladı. WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Sağlık personelimizi korumadan Covid-19 ile mücadele etmemiz imkansız" diye konuştu.
Mevcut maske stokunun hızla tükendiğini vurgulayan Ghebreyesus, ameliyatlarda kullanılan maskelerin fiyatının altı katına, suni solunum cihazlarının fiyatının üç katına, steril iş kıyafetinin fiyatının da iki katına fırladığını duyurdu. Ghebreyesus, salgından korunmak için gerekli malzemelerin üretiminin yüzde 40 artması gerektiğini belirterek, hükümetleri, bunların üretimini cazip hale getirmek üzere adımlar atmaya çağırdı.
Öte yandan, Fransa'nın Marsilya kentindeki bir hastaneden 2 bin, Almanya'nın Sulingen kentindeki bir hastaneden de bin 200 koruyucu sağlık maskesi çalındığı ortaya çıkmıştı. Hızla yayılan yeni tip koronavirüs nedeniyle maske ve dezenfekte malzeme sıkıntısı çekiliyor. İtalya'nın da Avrupa Birliği'ni koruyu maske desteğinde bulunmasını talep ettiği açıklandı.
TÜRKİYE'DE DOKUZ ŞİRKETE CEZA KESİLDİ
Türkiye'de de koruyucu maske ihracatı ön izne bağlı mallar listesine eklendi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının başlamasından sonra tıbbi maske ve bazı cihazların fiyatlarında fahiş artışlar yapıldığı yönünde gelen şikayetlerin Reklam Kurulu'nda incelenmesi sonucu, 13 firmadan dokuz adedine toplam 943 bin lira para cezası uygulandığını açıkladı.
Pekcan, "İlaç ve Tıbbi Kurumu’ndan bir, ve Fethiye Devlet Hastanesi'nden üç tane olmak üzere bize resmi şikayetler geldi. Dokuz tane de kendimizin yaptığı tespitler oldu. Toplamda 13 firmayı inceleme ve soruşturma altına aldık. 3 Mart itibarıyla da Reklam Kurulumuz toplandı. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde de bu 13 firmadan dokuzu haksız fiyat artışı nedeniyle idari para cezasına çarptırıldı" dedi.