Memur ve emekliye zam görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı

Memur ve emekliye zam görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı
6,5 milyon memur ve memur emeklisini kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Zam kararı için Kamu Görevlileri Hakem Heyeti devreye girdi. Hükümet, 2024 için yüzde 24 zam teklif etmişti.

Artı Gerçek - AKP'ye desteğiyle bilinen Memur-Sen ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde son karar, sessiz sedasız Kamu Görevlileri Hakem Heyeti'ne bırakıldı. Hükümetin, 2024 için zam teklifi, Merkez Bankası'nın resmi enflasyon tahmininin dahi 8 puan altında kalırken, Hakem Heyeti'nin de son teklife yakın bir zam oranı belirlemesi bekleniyor.

KURUL'UN KARARINA İTİRAZ HAKKI YOK

Hakem Heyeti, 31 Ağustos'ta memur ve memur emeklisinin zam oranlarını açıklayacak. 11 üyeden oluşan kurul oy çokluğuyla karar alıyor. Kurulun kararı kesin olacak, itiraz edilemeyecek.

TARAFLARIN ZAM TEKLİFLERİ NEYDİ?

Hükümet son teklifinde 2024 için toplam yüzde 25, 2025 için ise toplam yüzde 11 zam teklif etmişti.
2024 için toplam yüzde 70, 2025 için ise yüzde 40 zam isteyen Memur-Sen bu teklifi kabul etmemişti.

11 HİZMET KOLUNDA UZLAŞMA SAĞLANDI

Müzakerelerin ardından, Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, memur ve memur emeklilerinin genelini ilgilendiren zam oranında anlaşamazken, 11 hizmet kolunda Kamu İşveren Heyeti ile yetkili sendikalar arasında uzlaşma sağlandı.

GÖRÜŞMELER GECE GEÇ SAATLERE KADAR SÜRDÜ

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında dün saat 20.30'da başlayıp, bugün saat 03.40'da sona eren görüşmelerin ardından, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

YALÇIN: ORANSAL KISIMDA MUTABAKAT SAĞLAYAMADIK

Yalçın, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'nin sonuçlandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Oransal kısımda mutabakat sağlayamadık. Oransal kısım hakeme gidecek ve tahkim süreci başlayacak ama genel toplu sözleşmeye ilişkin oransal zammın dışındaki kısımlarda önemli başlıklarda kazanımlar olduğu gibi 11 hizmet kolunda mutabakatla toplu sözleşme sonuçlandı.

Sözleşmede, 11 hizmet kolunda ilave kazanımlardan oluşan 128 yeni ve revize madde var. 291 hizmet kolu, 50 tane de genel olmak üzere toplam 341 maddenin olduğu bir kazanım skalası toplu sözleşmemizin sonucu. En önemli çözüm merkezi, toplu sözleşme masası. Uzun süredir emek veriyoruz, geceli gündüzlü çalışıyoruz, şu an saat gecenin 4'üne yaklaşmakta ve ancak içeriden çıkabildik ve imzalar ancak atılabildi. Bu da şunu gösteriyor; memur toplu sözleşmesinde 4688 Sayılı Yasanın değişme zaruretini bir kez daha işaret ediyor. Bu konuda da bir madde imzaladık. Memur toplu sözleşmesiyle ilgili 4688 Sayılı Yasayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının himayesinde düzenlemek için bir çerçeve oluşturmaya çalışacağız. Bu da çok kıymetli bir adım olacak.

3600 EK GÖSTERGE BERABER ÇALIŞILACAK

3600 ek gösterge konusu beraber çalışılacak ve uygun bir zamanda hükümete teslim edilecek. Bu açıdan bu toplu sözleşmede masaya gelirken birçok maddeyle gelmiştik ve bunlar revize edilerek daha sonra 960 maddede tasnif edilmişti. Masadan çözüm üretelim diye olağanüstü gayret gösterdik. Hizmet kolu bazında çok önemli adımların atıldığını görüyoruz. Ülkemizin şartlarını dikkate alarak, ülkemizin şartları nispetinde olumlu yaklaşılan maddeler oldu."

IŞIKHAN: ÇALIŞANLARI ENFLASYONA EZDİRMEDİK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise toplantının ardından yaptığı açıklamada, kısmi uzlaşmayla 11 hizmet kolunda imza attıklarını belirtti. Işıkhan, hükümet olarak Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin 8 puan altında zam teklifinde bulunmalarına rağmen, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı'na yakışan bir süreç içerisinde çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar