Merkez bankaları kripto paralar için ne diyor?
Dünyanın çeşitli merkez bankalarının kripto paralara yönelik duruşu giderek şekilleniyor. Çoğu hala temkinli, çılgınlık ya da saadet zinciri olarak görenler de var...
EKONOMİ - Bitcoin'in doğuşundan bu yana geçen dokuz yılda, merkez bankaları dijital paraların olumlu ve olumsuz yönlerinin giderek daha fazla farkına varıyor.
Küresel ekonominin koruyucularının değerlendirdiği iki konu var. İlki, ilginin giderek arttığı özel kripto paralarla ilgili çeşitli sebeplerden dolayı ne yapılacağı. Güvenlik endişeleri ve organize pazalarlara açılmaları gibi. İkinci soru ise resmi versiyonlarının sürülüp sürülmeyeceği.
Bazı merkez bankalarının kripto para konusuna yaklaşımları şu şekilde:
ABD: POLİTİKA YAPICILAR HEVESLİ DEĞİL
ABD Merkez Bankası Fed'in kripto paralara ilişkin araştırması henüz erken döneminde. Politika yapıcılar da Bitcoin'e cevap olarak resmi bir dijital para ihraç etme konusunda pek hevesli değil. 2017 yılında Fed Başkan adayı olan Jerome Powell, dijital para teknolojisiyle ilgili teknik sorunlarındevam ettiğini ve merkez bankasına ağlı dijital paranın öenmli zorlukları olduğunu ifade etti.
AVRUPA MERKEZ BANKASI: LALE ÇILGINLIĞI
Euro Bölgesi'nde dijital paralara yatırım yapmanın tehlikelerine ilişkin defalarca uyarıda bulunuldu. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Vitor Comstancio, Eylül aynda Bitcoin'un bir para birimi değil, lale soğanı balonu olduğunu ifade etmişti. Benoit Coeur ise Bitcoin'un istikrarsız değerine yönelik uyarıda bulundu ve vergi kaçakçılığı ile suç bağlantısının en büyük riskler olduğunu dile getirdi.
ÇİN: TAM KONTROL SAĞLANACAK
Çin, bu konudaki fikrini açık bir şekilde ortaya koydu: Merkez bankası kripto paralar üzerinde tam kontrol sahibi olacak. Dijital bir para oluşturulması için bir takım kurulmasıyla birlikte, Çin Merkez Bankası (PBOC) teknolojiyle kucaklaşmak için koşulların uygun olduğunu belirtiyor. Buna karşın otoriteler, Bitcoin madenciliği ve kripto para işlemlerini zorlaştırıyor.
JAPONYA: DİJİTAL PARA İHRACI İÇİN BOJ'A TALEP YOK
Japonya Merkez Bankası'nın FinTech Merkezi'ne göre, Japonya'da nakit hala önemli. Japonya Merkez Bankası'ndan (BOJ) Yuko Kawai'nin bu ay aktardığına göre, BOJ, talep olmadığı içindijital para ihraç etmeyi değerlendirmiyor. Kawai, ayrıca ülkede nakit dışı işlemlerin gelişmekte olduğunu belirtti. Bunun yanında, Coincheck Inc.'te gerçekleşen yaklaşık 500 milyon dolarlık soygunun ardından yetkililer sektöre yönelik önlem almaya zorlanabilir.
ALMANYA: BUNDESBANK FAZLASIYLA TEMKİNLİ
Birçok insanın nakit ödeme yapmayı tercih ettiği bir ülke için Bundesbank, Bitcoin ve diğer dijital paralar konusunda fazlaca temkinli. Başkan Jens Weidmann, Bitcoin'un aralık ayındaki hareketini "spekülatif" olarak tanımlamasına rağmen, "sadece yatırımcıların para kaybediyor olmasının", regülatörlerin konuya dahil olması için bir sebep olmadığını belirtti.
İNGİLTERE: FİNANSTA POTANSİYEL DEVRİMİN BİR PARÇASI
İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, kripto paraların finansta potansiyel bir devrimin parçası olduğunu belirtti. Bununla birlikte Carney, BOE'nin sterlinin dijital bir versiyonunu oluşturmaktan henüz çok uzak olduğunun altını çiziyor.
FRANSA: ARKASINDA GÜVEN SAĞLAYACAK KAMU KURUMLARI YOK
Fransa Merkez Bankası Başkanı Villeroy de Galhau, haziran ayında Bitcoin ile ilgili açıklamasında çok tedbirli olunması gerektiğini çünkü arkasında güven sağlayacak bir kamu kurumun bulunmadığını ifade etti ve tarihteki tüm özel para girişimlerinin "kötü bir şekilde" sona erdiğini ekledi.
HİNDİSTAN: PARA AKLAMA VE TERÖR FİNANSMANINDA KULLANILABİLİR
Hindistan Merkez Bankası dijital paralara, kara para aklama ve terör finansmanında kullanılabileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.
GÜNEY KORE: GERÇEK İSİMLİ HESAP SİSTEMİNE GEÇİLECEK
Güney Kore'de otoriteler tüketicileri koruma ve kripto paraların suç aleti olarak kullanılmasının önüne geçme konularına odaklanıyor. Hükümet, kripto para borsalarını kapatmak için girişimini sürdürürken, Finanasal Hizmetler Komisyonu, kripto para işlemlerin soruşturması için özel bir takım kuruyor. Güney Kore, 30 Ocak'tan itibaren söz konusu işlemlerde gerçek isimli hesap sistemine başlayacak.
RUSYA: SAADET ZİNCİRİNİ YASALLAŞTIRMAYIZ
Rusya Merkez Bankası, dijital paralardan doğabilecek olası risklere yönelik endişelerini dile getirdi. Başkan Elvira Nabiullina, konuyla ilgili olarak "Biz saadet zincirlerini yasallaştırmayız." dedi ve "Biz özel paraya tamamen karşıyız; fiziksel ya da sanal formda olsun" diye devam etti.
TÜRKİYE: FİNANSAL İSTİKRARA KATKI SAĞLAYABİLİR
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, kasım ayında yaptığı açıklamasında dijital paraların, iyi tasarlanması halinde, finansal istikrara katkı sağlayabilceğini belirtti. Bununla birlikte para arzı, fiyat istikrarı ve para politikasının kullanımı da dahil olmak üzere merkez bankaları için yeni riskler oluşturduğuna dikkat çekildi.