Merkez bankalarının faiz kararlarının izlendiği geride kalan haftanın ardından, ayın son haftası hem yurt içinde hem de yurt dışında bu kez veri gündemine odaklanılacak.
ABD Merkez Bankası'nın agresif faiz artışı politikasıyla ABD tahvil gelirleri ve dolar yükselirken, ülkelerin merkez bankaları da küresel gelişmelere ayak uydurabilmek için pozisyon alıyor.
Bu hafta küresel piyasalar Fed ve İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararlarına odaklandı. Fed'in alacağı riskli politika kararlarını diğer merkez bankalarınca uygulanması beklentisi hakim.
Dünya Bankası, yüksek enflasyona karşı merkez bankalarının eş zamanlı olarak faiz oranlarını artırdıkça 2023'te küresel resesyon riskinin de arttığına dikkat çekti.
Georgieva, merkez bankası yetkililerinin enflasyonla mücadelede ısrarcı olması gerektiğini, maliye ve para politikaları işe yararsa önümüzdeki yılın daha az zorlu geçebileceğini belirtti.
Enerji krizi, resesyon endişeleri ve merkez bankalarının şahin politikalarıyla küresel piyasalarda negatif seyir sürüyor. Dolar 20 yılın zirvesinde, Borsa İstanbul'da pozitif ayrışma var.
Dolar/TL 18,40'taki tarihi zirvesine doğru oldukça yavaş yükselirken, piyasalarda başlıca merkez bankalarının önümüzdeki günlerde gerçekleşecek faiz kararları bekleniyor.
ABD ve Avrupa merkez bankalarının başkanları ve üst düzey yöneticileri onlarca yılın en yüksek seviyelerindeki enflasyonla mücadele için sıkı politikalarının sürdürülmesine işaret etti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, merkez bankalarının verili şartlarda enflasyonu kontrol etmek için daha agresif tepki vermesi gerekebileceğini söyledi.
Haftanın ilk günü dolar/TL 17,48, euro/TL ise 17,76 seviyelerinde. Bu hafta merkez bankalarının alacağı kararlar döviz kurlarında bundan sonraki süreci belirlemede önemli rol oynayacak.
Merkez bankalarının ekonomiyi soğutma çabaları sonrası konut fiyatlarının artış hızı küresel çapta gerilemeye başladı. Türkiye'de de konut fiyat artışının dengeleneceği görüşü hakim...
Bloomberg'de yayınlanan habere göre, merkez bankaları ve finans kuruluşlarına olduğu gibi bireysel yabancı yatırımcılara da swap hattı açılması gündemde...
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün faiz artışı kararı almasının ardından küresel merkez bankaları da sıkılaşma politikalarını hızlandırmaya başladı.
Küresel finans piyasalarının yönü açısından rehber niteliği taşıyan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı kararların yılın geri kalanı için etkili olması bekleniyor...
Para politikalarında sıkışma sürecine giren merkez bankaları, agresif faiz artırım kararlarıyla piyasaları etkilemeyi sürdürüyor. İç piyasada bu haftada enflasyon verisi etkili olacak...
Bloomberg Intelligence, merkez bankası bilançolarına ilişkin değerlendirmesinde bu yılın sonuna kadar G7 merkez bankalarının varlıklarında 410 milyar dolarlık küçülme olacağını öngördü.
Eğilmez, 'Merkez bankalarının faiz artışlarıyla parasal sıkılaştırmaya başlamaları dışarıdan yüksek maliyetle fon bulabilen Türkiye'nin borçlanma maliyetlerini iyice yukarıya çekecek' dedi.
'Finansal panik' uyarısında bulunan Yeşilada, 'Avrupa resesyona girer, yankısı bizim ihracatın daralması ve turizm sezonunun hezimete dönüşmesi sonucunu getirir' dedi.
Küresel piyasalar bu hafta Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra çok sayıda merkez bankası faiz kararını izleyecek. Dolar yeni haftada 14,85, euro 16,22 TL seviyesinde dar bantta dalgalı...
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme endişesi, enerji fiyatlarındaki artış ve ekonominin diğer alanındaki olumsuz etkileri merkez bankaları için sorun oluşturacak hata yapmalarına yol açabilir.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, merkez bankalarının yükselen enflasyon politikalarını sıkılaştıracağını, bu durumun da piyasaları dalgalandıracağını belirtti.
Georgieva, merkez bankalarının enflasyonla mücadele için faiz artırmalarının gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler arasındaki ayrışmayı derinleştirebileceği uyarısında bulundu.
Zelyut, 'Merkez bankaları Dolar Endeksi'ne karşı paralarının değerini korumak için faiz artırırken AKP, faiz indirimini sürdürecek gibi gözüküyor. TL'de de değer kaybı sürecek' dedi.
Eğilmez, 'Parasal sıkılaştırmanın çekileceği ve yavaş yavaş faiz artırımlarının gündeme geleceği evreye ilerliyoruz. Yeni bir krize yol açar mı şimdiden bir şey söylemek mümkün değil' dedi.
Küresel piyasalarda merkez bankalarının kararları bu hafta yön belirleyici olacak. Gelecek hafta perşembe günü ECB'nin faiz kararı ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları izlenecek.
Merkez bankaları, fiyat artışlarında sıkı para politikası ve teşvikleri sürdürmek yönünde iki farklı yol izlerken, pek çok merkez bankası duruma müdahale etmek için faizleri artırıyor.
Avustralya, Malezya, Singapur ve Güney Afrika merkez bankaları Uluslararası Ödemeler Bankası'nın projesi kapsamında merkezi dijital para kullanımını test edecek
Hızla tırmanan konut fiyatları 2008'de yaşanan mortgage depreminin ardından dünyayı sarsan finansal krizin bir benzerinin yaşanabileceği yönündeki korkuları artırdı.
IMF, ABD'de yürürlüğe giren 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketi pek çok ülkeye fayda getirecek olsa da, merkez bankalarını faiz oranlarında ani artışlara karşı uyanık olmaları yönünde uyardı.
Büyük Duruş'un yaşandığı 2020'de dünya çapında kurum ve kuruluşlar ekonomileri desteklemek için imkanları seferber ederken, merkez bankaları da 207 kez faiz silahını çekti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.