Merkez Bankası: Riskler enflasyon baskısını canlı tutuyor

Merkez Bankası: Riskler enflasyon baskısını canlı tutuyor
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısı'nın özet raporunda, hizmet ve gıda fiyatları ile jeopolitik risklerin enflasyon baskısını canlı tuttuğu belirtildi. Temmuzda hazirana göre aylık enflasyonda 'geçici' yükseliş olacağı ifade edildi.

Artı Gerçek - Merkez Bankası, 23 Temmuz'da yapılan ve faizi yüzde 50'de sabit bıraktığı Para Politikası Kurulu Toplantısı'nın özetini yayımladı.

Temmuz enflasyonunda 'geçici' yükseliş olacağı belirtilen özette, öncü göstergelerin, aylık tüketici enflasyonunu yukarı çekecek kalemlerin enerji, işlenmemiş gıda ve alkol-tütün grupları olduğuna işaret ettiği ifade edildi. Bu grupların dışlandığı çekirdek göstergelerdeki artışın ise görece daha sınırlı olduğu vurgulanan raporda, "Öncü veriler, son dönemde döviz kurundaki ılımlı görünüm ve iç talep gelişmelerinin yansımalarıyla birlikte temel mal grubunda fiyat artışının diğer gruplara kıyasla ılımlı seyrettiğine işaret etmektedir" denildi.

KİRA ARTIŞLARI YILLIK KİRA ENFLASYONUN ALTINDAYMIŞ!

Hizmet enflasyonuna ilişkinse, "Hizmet sektöründe hâkim olan fiyatlama davranışı önemli bir atalete ve şokların enflasyon üzerindeki etkilerinin uzun bir süreye yayılmasına neden olmaktadır" değerlendirmesi yapıldı.

Yeni ve yenilenen sözleşmelerdeki kira artış oranları ve konut değerleme raporları üzerinden takip edilen kira oranlarının TÜFE’deki mevcut yıllık kira enflasyonunun altında değerler aldığını öne süren Merkez Bankası, "Bu durum, önümüzdeki dönemde TÜFE’deki yıllık kira enflasyonunun yavaşlayacağını ima etmektedir. Buna karşın, bu kalemdeki yüksek atalet neticesinde kira enflasyonunun yüksek seviyesini koruyarak; dezenflasyon sürecinde, azalarak da olsa, tüketici enflasyonunun seyrinde önemli olmaya devam edecektir" tespitini yaptı.

Özetlerde ayrıca, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar 'sıkı para politikası' duruşunun sürdürüleceği mesajı verildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar