Merkez Bankası, 'enflasyon üzerinde politika faizi uygulama' sözünü yerine getirecek mi?
ARTI GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı resmi tüketici enflasyonu ağustosta yüzde 19,25'e ulaşarak, yüzde 19 olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini aştı.
Naci Ağbal'ın bir gece görevinden alınmasından sonra koltuğu mart ayında devralan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "enflasyonun üzerinde politika faizi" sözü verdiği için, gözler Merkez Bankası'nın 23 Eylül'de gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi.
Kurul, daha önceki karar metinlerinde politika faizini enflasyon üzerinde oluşturmaya devam edeceklerini ve mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini belirtmişti. Son olarak 12 Ağustos tarihli PPK metninde, "… politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir" denilmişti.
Kavcıoğlu, daha önce çeşitli toplantılarda "Politika faizi, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir" demişti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, ağustos ayı başında katıldığı bir TV programında yaptığı açıklamada, ağustos ayıyla birlikte enflasyon oranlarında düşüşün başlayacağını söylerken, "Bunu da özellikle buradan bir yerde ben de sinyalimi belli yerlere herhalde vermiş oluyorum, çünkü bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil, zira faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz. Yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir" ifadelerini kullanmıştı.
Merkez Bankası'nın bundan sonra atacağı adımlar merakla izlenecek. Nitekim, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun önceki gün yatırımlar ve ekonomistler ile gerçekleştirdiği toplantının ardından Reuters'a açıklama yapan İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin, "TCMB’nin para politikası kararlarında gıda dışı enflasyon gibi çekirdek göstergelerin daha etkili olması beklenebilir. Bu da faiz indirimlerinin öne çekilmesine sebep olabilir" demişti.
Reuters, Kavcıoğlu'nun enflasyon üzerinde politika faizi uygulanacağı yönünde olan ve geçmiş yatırımcı toplantılarında, enflasyon raporunda ve PPK kararında yer alan taahhüdünü yatırımcı toplantısında tekrar edilmediğini aktarmıştı.
FITCH: ENFLASYONUN MEVDUAT FAİZLERİNİ AŞMASIYLA DOLARİZASYON ARTABİLİR
Fitch Ratings, Türkiye’de temmuz ayı enflasyonundaki yükseliş sonrasında Bloomberg HT ile paylaştığı yorumlarda reel mevduat faizlerinin eksiye geçmesiyle halihazırda yüksek olan dolarizasyonun daha da artabileceğini belirtmişti.
"Türk Lirası'na olan güvenin zayıflaması ve mevduat sahiplerinin kur oynaklığından elde edebilecekleri kazançlara yönelmesiyle dolarizasyon daha da artabilir" diyen Fitch Ratings Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bankacılık Direktörü Ahmet Kılınç, Türkiye’de bankacılık sektöründe dolarizasyonun yüzde 55 ile zaten yüksek olduğunu ve son yıllarda da keskin bir şekilde yükseldiğini söylemişti.
Reel mevduat faizlerinin eksiye geçmesi ve enflasyondaki artışın Türk Lirası üzerinde de daha fazla baskı yaratacağını belirten Kılınç, Türk Lirası'ndaki değer kaybının bankacılık sektörü kredilerinin yüzde 36’sını oluşturan yabancı para cinsinden kredilere de risk oluşturacağına ve yabancı para borçlananlar için borç servis maliyetini artıracağına değinmişti.
TCMB'nin verilerine göre, 27 Ağustos haftasında toplam döviz mevduatları bir önceki haftaya göre yaklaşık 4 milyar dolarlık artış göstererek 236,2 milyar dolar seviyesine yükseldi. Böylelikle döviz mevduatlarında yeni rekor kırılmış oldu.