Merkez Bankası'ndan parasal sıkılaşma mesajı

Merkez Bankası'ndan parasal sıkılaşma mesajı
Merkez Bankası, enflasyonda 'belirgin ve kalıcı bir bozulma' öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun daha da sıkılaştırılacağı mesajını verdi. Banka böylelikle, enflasyonun seyrine göre yeni faiz artışlarına da açık kapı bıraktı.

Artı Gerçek - Merkez Bankası, faizin yüzde 45'te sabit bırakılrdığı şubat ayı Para Politikası Kurulu özetlerini yayımladı.

Para politikasındaki 'kararlı' duruşun, Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdüreceği ifade edilen özetlerde, sıkı para politikası ve aktarım mekanizmasını destekleyen makroihtiyati politikaların, iç talepteki dengelenmeyi sağlayacağı vurgulandı. Ayrıca, Türk lirası varlıklara olan talebi canlı tutarak reel değerlenme yoluyla enflasyonun ana eğiliminde iyileşme sağlayacağı belirtildi.

ENFLASYON DÜŞMEDEN, FAİZ DE DÜŞMEYECEK

Özetlerde, politika faizinin mevcut seviyesinin, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceği anlatılarak, şöyle denildi:

"Ulaşılan parasal sıkılık düzeyinin finansal ve ekonomik koşullar üzerindeki gecikmeli etkileri önümüzdeki dönemde yakından izlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır."

Cari açığın finansmanı tarafında yıllıklandırılmış olarak bankacılık sektörünün uzun vadeli borç çevirme oranının 2023 yılının son iki ayında yüzde 100’ün üzerine çıkarak aralık ayında yüzde 115 seviyesinde gerçekleştiğini belirten Merkez, söz konusu oranın, bankacılık sektörü dışındaki firmalarda yüzde 100 civarında olduğuna işaret etti. Banka, bu çerçevede, yurt dışı finansman imkanlarında iyileşme görüldüğünü savundu.

Özetlerde, likidite fazlasının sterilize edildiği belirtilerek, "Bu gibi durumlara karşı, parasal sıkılığı desteklemek amacıyla likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılacaktır" değerlendirmesinde bulunuldu. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar