Mevduata düşük, krediye yüksek faiz: Bankaların yıllık kârları yüzde 323 arttı

Mevduata düşük, krediye yüksek faiz: Bankaların yıllık kârları yüzde 323 arttı
Bankaların ilk iki aydaki kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 323 arttı. Politika faizinin aşağı çekilmesiyle mevduata düşük faiz veren bankalar krediyi yüksek faizle satıyor.

+GERÇEK - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) şubat bankacılık sektörü verilerine göre, bankaların kârı ilk iki ayda geçen yıl ilk iki aya göre yüzde 323 artarak 38 milyar 999 milyon liraya yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından politika faizinin yüzde 14’e indirilmesinin ardından mevduata düşük faiz uygulayan bankalar, bu paraları yüzde 27 ile yüzde 40 arasında tüketicilere, esnaflara ve üreticilere sattı. Ortaya da dev kar çıktı, bankaların bir yıllık kârı yüzde 323 arttı.

Kamu mevduat bankalarının kârı yüzde 1682 artarken yerli özel mevduat bankalarının kârı yüzde 358,6, yabancı mevduat bankalarının kârı ise yüzde 179,1 yükseldi.

BDDK verilerine göre, geçen yıl ilk iki ayda bankacılık sektörü karı 9 milyar 223 milyon lira seviyesindeydi. Bu yıl şubat döneminde 38 milyar 999 milyon liraya çıktı. Yerli özel mevduat bankalarının ise geçen yıl şubatta 3 milyar 215 milyon lira olan kârı bu yıl şubatta 14 milyar 746 milyon liraya çıkarken, kamu mevduat bankalarının geçen yıl şubatta 486.5 milyon lira olan karı bu yıl şubatta 8 milyar 669 milyon liraya çıktı.

Yabancı mevduat bankalarının da geçen yıl 3 milyar 383 milyon lira olan kârı bu yıl 9 milyar 444 milyon liraya yükseldi.

Bankacılık kaynakları, bu yıl ilk çeyreğin bankacılık sektörü açısından iyi geçmesini beklediklerini hatırlatarak, sektörün kârındaki bu olağanüstü artış hem TÜFE endeksi devlet tahvillerinin baz etkisinden hem de kredi mevduat makasındaki iyileşmeden kaynaklandı.

Tüm bankaların bilançolarında TÜFE endeksli tahvillerden oluşan portföylerin arttığını belirten kaynaklar enflasyon değerlemesiyle burada ciddi bir potansiyel bulunduğunu dile getirdi. Analistler ilk çeyrekte bankacılık sektöründen rekor kârlar beklendiğine de dikkat çekti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar