MKEK'te şirketleşme öncesi dikkat çeken anlaşma
MKEK, kuruluşundan altı ay geçen yabancı firmayla sözleşme imzalamış.
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen yasa değişikliği ile anonim şirkete dönüştürülen Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKEK), şirketleşmeden önce özel bir şirketle yaptığı anlaşma dikkat çekti.
MKEK, kuruluşunun üzerinden henüz bir yıl geçen Azerbaycan merkezli NEPSA isimli şirketle, sözleşme imzaladığı ortaya çıktı.
TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi, CHP’li Özgür Ceylan, 2020 yılının Haziran ayında NEPSA isimli bir şirketin kurulduğunu ve sadece altı ay sonra MKEK ile masaya oturduğunu açıkladı.
Şirketin, 5.56 milimetre, 7.62 milimetre ve 9 milimetrelik mermileri ve fişekleri üretmek için MKEK ile anlaştığı ve bunun karşılığında çok çeşitli ayrıcalıklara sahip olduğunu ifade eden Ceylan, "MKE’nin ana faaliyet konularından biri mermi ve fişek üretmek. Bunun taşeron firmaya verilmesi ne derece doğrudur?" diye sordu.
50 MİLYON BOŞ KOVAN HİBE EDİLDİ
MKE’nin NEPSA ile yirmi beş yıl boyunca mermi üretimi için anlaşmaya vardığını ve 120 milyon adet alım garantisi verildiğini, buna rağmen şirkete bir de 50 milyon boş kovan hibe edildiğini söyleyen Ceylan, NEPSA’nın ayrıca MKE’nin en büyük fabrikalarından birini de kullanabileceğini ifade etti. Ceylan, "MKE’nin bir fabrikasını kullanacak, bu fabrikada gerekli düzenlemeleri yaparak üretim yapacak ve bu üretim neticesinde de yaptığı üretimin hepsini MKE’ye satacak. Bu firmayla 4 Haziran tarihinde bir anlaşma yapılıyor. Anlaşmanın imzacıları NEPSA Savunma Sanayi adına İsmail Terlemez, MKE’nin Genel Müdür Yardımcısı D. Ali Keskinkılıç ve Genel Müdür Yasin Akdere. Bu sözleşme MKE’nin taşeronlaşmaya hazırlanmasının bir adımıdır" dedi.
Ceylan, "Yüklenici firmaya personel sözleşme hükümlerinin yerine getirilmesini sağlamak yani bu hükümleri yerine getirmesini sağlamak ve üretimin gereklerini sağlamak için ücretsiz ‘know-how’ yani bilgi aktarımı sağlanacağı söyleniyor. Yani MKE’nin bu konudaki üretim bilgileri özel bir firmaya, dışarıya sızdırılıyor" ifadelerini kullandı.
‘BU FİRMA ÖZELLEŞMEYECEKSE BU MADDEYİ NİYE KOYUYORUZ?’
Ceylan, sözleşmede, "İdarenin üstlendiği yükümlülükler, olası herhangi bir özelleştirme, yönetim değişikliği, satın alma, şirket birleşmesi, hisse devri veya tüzel kişiliklerinin herhangi bir sebeple sona ermesi halleri de dahil olmak üzere idarenin halefini de bağlayacak şekilde sözleşme süresince devam edecektir" ifadelerinin yer aldığını bildirdi. Bunun, "MKE özelleştirilmeyecek" savunmasını boşa çıkardığını söyleyen Ceylan, "Bu firma özelleşmeyecekse bu maddeyi niye koyuyoruz? Bunun altına imzalarını atan Sayın Genel Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı bu sözleşmeyi okumadılar mı?" dedi.
İYİ Partili Lütfü Türkkan da NEPSA ile MKE arasında yapılan anlaşma konusunda uyarılarda bulundu. Türkkan, "Sözleşme imzalanmadan hemen önce de ne tesadüf, 17 Mart’ta Mehmetçik Vakfı’na bağış yaparak gümüş ödül alıyorlar. Makine ve kimya, kendi birikimi, kendi oluşturduğu bilgi birikimi ve zamanında çok yüksek bedeller ödeyerek yurt dışından satın almış olduğu bilgi paketini şimdi bu firmaya bedelsiz tahsis ediyor. Kırıkkale’de kurulu hurda işleme ve MKE fabrikalarının pirinç malzeme ihtiyacını karşılayan pirinç fabrikasının en önemli tesisi yerinden kaldırılıyor, özel bir firmaya yani NEPSA’ya sessiz sedasız veriliyor. Firma, şu anda, bu alanda yer görme ve tesis kurma çalışmalarını MKE personelinden alınan yardımla yürütüyor" dedi. (BirGün)