Moody's kararı ne politik, ne de şaşırtıcı

Moody's’in Türkiye'nin kredi notu kararının 'politik' olmadığını belirten uzmanlara göre, kararın sonuçlarını izlemek gerekiyor.

Moody's kararı ne politik, ne de şaşırtıcı

ARTI GERÇEK - 2017'nin üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1'lik rekor bir büyüme gerçekleştirmesine rağmen Türkiye ekonomisine olan güven azalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz akşam Türkiye hakkında verdiği 'not ve görünüm' kararında kredi derecelendirme kuruluşu Moody's politik risklere de dikkat çekti.

Bir süredir Türkiye hakkında verdiği kararların 'siyasi' olduğu iddiası ile hükümetten gelen eleştirilerin hedefinde olan Moody's geçtiğimiz gece Türkiye’nin kredi notunu ‘Ba1’den ‘Ba2’ye düşürürken görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çevirdiğini açıkladı. Kararı yorumlayan uzmanlara göre, Türkiye artık yabancı yatırımcı açısından daha az güvenli bir ülke.

'YATIRIM YAPILABİLİR ÜLKELER BÖLGESİNİN DIŞINDA'

Türkiye 'Ba2' notuyla yatırım yapılabilir ülkeler bölgesinin dışında kaldı. Daha önce Hindistan, Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika ile birlikte 'kırılgan beşli' arasında yer alan Türkiye bu not görünümü ile Gürcistan, Azerbaycan ve Costa Rica gibi ülkelerle aynı seviyeye düşmüş oldu.

'TÜRKİYE'NİN KIRILGANLIĞINI VURGULADI'

Başta cari açık olmak üzere iki haneye ulaşan enflasyon ve iki haneyi geçen işsizlik rakamlarının kredi derecelendirme kuruluşları tarafından dikkate alındığını belirten İktisatçı yazar Mustafa Sönmez, Moody's'in bu temel göstergeler üzerinden Türkiye’nin kırılganlığını vurgulandığını belirtti.

Moody's bu kararı ile kendisinden hizmet alan yatırımcı kuruluşlara uyarıda bulunduğuna dikkat çeken Sönmez, bu kararın yatırmcı için Türkiye’nin yatırım yapmaya uygun bir ülke olmadığı anlamına geldiğini belirtti. Sönmez, "Moody's gibi uluslararası kuruluşların misyonu kendilerine hizmet bedeli ödeyen abonelere ülke hakkında doğru tarafsız bilgiler vermek, yatırımlarını sağlıklı yapmalarına yardımcı olmaktır. Karar ne politik ne de şaşırtıcı" değerlendirmesinde bulundu.

'ZAYIFLIKLAR DÜZELTİLMEZ İSE NOT İNER’

Moody's gibi kurumların bu kararları yatırımcılar için aldığı konusunda Sönmez katılan bir diğer uzaman ise ekonomist Uğur Gürses. Konuyu köşesinde değerlendiren Gürses şu değerlendirmelerde bulundu: "Moody’s bize değil, elinde yatırım yapılabilecek fonları olanlara ‘kılavuzluk’ yapan bir kredi dereceleme kuruluşu. ‘Borçlulara yardım cemiyeti’ değil. Bu yüzden içeride siyasi klişe halini alan ‘bizi yıkmak istiyorlar’,‘Türkiye’ye operasyon çekiliyor’ bakışı, aynı şeyleri yapmaya devam etmekten başka bir şey değil. Bunun kredi dereceleme kulvarında anlamı kabaca şuydu; ‘zayıflıklar düzeltilmezse not iner’."

Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) üyesi yazar Özcan Kadıoğlu ise kararınTürkiye’nin borç yönetiminde kullanacağı kredilerin maliyetinin artıracağını belirtiyor.

Moody's kararı ne politik, ne de şaşırtıcı - Resim : 1

44 MİLYON DOLARA YAKLAŞAN CARİ AÇIK RİSK OLUŞTURUYOR

Ekonomideki yavaşlamaya dikkat çeken uzmanlar yüksek dış borç ve çarı açığa dikkat çekiyor. Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye’nin 12'lik toplam dış borç yükü 177 milyar dolar. Bunun için 217 milyar dolar dış kaynağa ihtiyaç var. Merkez Bankası’nın açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre ise 3,9 milyar dolar olması beklenen cari açık Ocak ayında bu beklentinin üzerinde gelerek 4,2 milyar dolar olarak açıklandı. Buna göre, cari açık 43,752 milyon dolara yükseldi.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR

Moody’s tarafından önceki gece yapılan açıklamada, temel yapısal reformlardaki gecikme ve para politikasının etkinliğindeki erozyona bağlı olarak kurumsal yapıdaki güç kaybı ve yüksek cari açık, yüksek dış borç ve politik risklere dikkat çekildi. Dış şoklara karşı yapılan uyarı ile Türkiye yatırım yapılabilir ülke bölgesinin dışında kaldı. Bu karar ile yatırımcıyı uyaran Moody's ancak kırılganlıkların kaldırılması durumunda notun ve not görünümünün düzeltilebileceğini ortaya koydu.

cari açık mustafa sönmez yabancı yatırımcı riskler