Moody's, Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti
Moody's, Türkiye'nin büyüme tahminini 2017 için yüzde 2.2'den yüzde 2.6'ya çıkardı. Revizyonun, “beklentilerin üzerinde gelen büyüme verilerinin ardından” yapıldığı belirtildi.
EKONOMİ - Reuters'in haberine göre kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. Buna göre büyüme tahmini 2017 için yüzde 2.2'den yüzde 2.6'ya, 2018 yılı için yüzde 2.7'den yüzde 2.9'a yükseltildi. Kuruluş bu revizyonu, beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme verilerinin ardından yaptığını belirtti. Raporda 3. çeyrekte ekonominin başarısız darbe girişiminin de etkisiyle daralmasının ardından 4. çeyrekte büyümenin sıçrama yaptığı belirtildi. Türkiye ekonomisinin 2016'nın son çeyreğinde yüzde 3.5, 2016'nın tamamında yüzde 2.9 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğü hatırlatılarak büyüme tahmini 2017 için yüzde 2.2'den yüzde 2.6'ya, 2018 yılı için yüzde 2.7'den yüzde 2.9'a yükseltildi.
Temmuz ayındaki darbe girişimi sonrası hükümetin önemli mali teşvikler sağladığı, Merkez Bankası'nın da kaybedilen güveni tekrar kazanmak için kredi koşullarını gevşettiği ifade edildi. Geçen yıl büyüme beklenenden iyi gelmesine rağmen istihdam piyasası, vergi ve emeklilik sistemlerinde yapısal reformların ertelenmesinin büyümedeki yavaşlamayı kaçınılmaz kıldığı vurgulandı ve "16 Nisan'daki referandum, halihazırda türbülanslı bir yıl yaşamış olan Türk toplumunu daha da böldü, bu noktada tüketici ve yatırımcı güveni daha fazla düştü" ifadelerine yer veildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin kredi notunu geçen yıl eylül ayında yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmişti. Kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3" seviyesinden "Ba1" seviyesine düşürürken, not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Moody's'den yapılan açıklamada, not indirimine gerekçe olarak iki sebep gösterilmişti: Türkiye'nin yüksek boyutlu dış finansman ihtiyacına bağlı risklerdeki artış ve daha önce destekleyici olan borçlanma temellerinde, özellikle de büyüme ve kurumsal sağlamlıkta zayıflama.
Moody’s Mart 2017’de ise Türkiye'nin not görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e indirdi, notunu ise 'Ba1' seviyesinde tuttu. Kurumdan yapılan açıklamaya göre, kararda dört unsur etkili oldu:
- Türkiye'nin kurumsal gücünde yaşanan erozyonun devamı.
- Zayıflayan büyüme görünümü.
- Kamu ve dış ödeme dengeleri üzerinde artan baskılar.
- Ve sonuç olarak artan kredi şoku riski
Ekonominin iç dinamiğinin de notun korunmasında etkili olduğunun altını çizen Moody's, siyasi belirsizliklerin azalmasıyla ve istenen yapısal reformların hayata geçirilmesiyle bu dinamizmin yeniden canlanmasını beklediğini de belirtti.