ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nde eğitime yüzde 150 zam

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nde eğitime yüzde 150 zam
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nde eğitim ücretlerine %150'nin üzerinde zam gelmesi tepkiyle karşılandı. Öğrencilerin yanı sıra "Acil çağrı" başlığıyla bir gönderi paylaşan YRP Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz de, öğrencilerin sesine kulak verilmesini istedi.

Artı Gerçek - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nde eğitim ücretlerine %150'nin üzerinde zam yapıldığı belirtildi. 2023-2024 eğitim yılı için belirlenen 125 bin 550 TL olan eğitim ücreti, 2024-2025 eğitim yılı için 317 bin 912 TL'ye çıkarılarak; enflasyon ve asgari ücret artışının çok üstünde bir zam yapıldı.

Öğrenciler, yapılan fahiş zammın Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) oranlarının çok üzerinde olduğunu belirterek, bu artışın aileleri için büyük bir maddi yük oluşturduğuna dikkat çekti.

İki gündür sosyal medya hesapları üzerinden tepkilerini dile getiren öğrenciler "#odtüdeğilticarethane" etiketiyle pek çok gönderi paylaştı.

'EĞİTİME ENGEL KONULAMAZ'

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz de "Acil çağrı" başlığıyla paylaşım yaparak, "Eğitime engel konulamaz" dedi.

gospyntxsaavubq.jpg

'DEVLET EĞİTİMDEN PARA KAZANMAZ, ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIR'

ODTÜ'deki zamlara tepki gösteren Altınöz'ün paylaşımı şöyle:

"ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nde öğrenim gören öğrenciler, 2024-2025 eğitim yılı için belirlenen 317.912 TL'lik eğitim ücretinin, önceki yılın 125.550 TL olan ücretiyle karşılaştırıldığında %200'ü aşan bir artış göstermesi nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşadıklarını ifade ediyorlar.

Son üç yıl boyunca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ne dolar kuru ne de enflasyon oranı bu denli bir artışı haklı kılacak düzeyde artmamışken, bu zam öğrenciler ve aileleri için karşılanması imkânsız bir mali yük oluşturmaktadır ve eğitim hayatlarını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir.

Yetkililerden, bu orantısız ve haksız artışı yeniden değerlendirerek öğrencilerin ve ailelerinin maddi durumlarını göz önünde bulunduran, daha makul ve öngörülebilir bir zam oranı belirlemelerini talep ediyoruz. Devlet, eğitimden para kazanmaz, eğitimin önündeki engelleri kaldırır. Yurtiçindeki veya yurtdışındaki tüm öğrencilerimiz öğrenim süreci boyunca devleti yanında görmek ister. Engel koyan devlet değil, engelleri kaldıran bir devlet güçlü bir eğitim sisteminin ön şartıdır. Eğitime erişim hakkının korunması ve bu ağır mali yükün hafifletilmesi için acil bir çözüm bekleyen öğrenciler, mağduriyetlerinin giderilmesini ve seslerine kulak verilmesini istiyorlar." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar