'Orta Vadeli Program çalışma yaşamında kuralsızlığı ve ayrımcılığı artıracak'
Berat Albayrak'ın açıkladığı YEP'i değerlendiren DİSK, salgın nedeniyle ücretsiz izne çıkarılan 3 milyon çalışana ek olarak 2 milyon istihdam yaratmanın gerçekçi olmadığını söyledi.
ARTI GERÇEK- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu(DİSK), Hazine ve Maliye Bayrak’ın açıkladığı Orta Vadeli Program’la ilgili görüşlerini kamuoyuna duyurdu. Söz konusu programın sosyal politikaları değil sermayeye teşvik ve desteği öngürdüğünü vurgulayan DİSK, "2021-2023 dönemi OVP "salgından fırsat yaratmak" gibi dar ve sermaye odaklı bir yaklaşımla hazırlanmıştır" değerlendirmesi yaptı.
Konfederasyon’dan yapılan açıklamada OVP’nin çalışanların haklarını ortadan kaldıracak şekilde güvencesiz ve esnek çalışmayı ve kıdem tazminatı, iş güvencesi ve emeklilik haklarını zayıflatmayı hedeflediği ifade edildi.
OVP’nin en geç Eylül ayının ilk haftasında yayımlanması gerekirken her yıl geç açıklandığı ve yasada yer almayan Yeni Ekonomi Programı (YEP) tanımlamasıyla adlandırıldığının vurgulandığı değerlendirme yazısında DİSK, "2021-2023 dönemi OVP "salgından fırsat yaratmak" gibi dar ve sermaye odaklı bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Nitekim sosyal politika kavramının hiç geçmeği programda "Türkiye’nin üretim ve yatırımda cazibe merkezi haline getirilmesi" hedefine iş ve yatırım ortamına odaklı hedeflere bol bol yer verilmiştir. OVP sermayeye dönük teşvik ve desteklere odaklanırken, OVP’de yer alan çalışma yaşamı ile ilgili ilgili politika ve tedbirler esneklik ve güvencesizliği artırmaya dönük olup, uygulanması halinde yeni hak kayıpları ve ayrımcılık yaratacaktır" dedi.
‘25 YAŞ ALTI VE 50 YAŞ ÜSTÜ ÇALIŞANLAR İKİNCİ SINIF İŞÇİLER HALİNE GETİRİLECEK’
Açıklanan programda yer alan hedeflerin emek aleyhine kararlar içerdiğini kaydeden DİSK, esnek çalışma biçimleri ile birlikte belirli yaş gruplarının güvencesiz ve ayrımcı çalışma tehdidi altında olduğu ifade edilirken söz konusu durumun Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olarak nitelendirdi.
DİSK’ten yapılan açıklamada, "Gençler ve yaşlılar için ayrımcılık değil daha fazla koruma gerekir. Hedeflenen düzenlemeler gençlerin ve yaşlıların çalışma koşullarını ağırlaştıracak ve haklarını budayacaktır. Oysa gençler ve yaşlılar çalışma yaşamında özel olarak korunması gereken gruplar arasındadır.
OVP’de yer alan hedefler başta kıdem tazminatı olmak üzere, iş güvencesi ve emeklilik haklarını tahrip edecek niteliktedir. Bu hedefler uygulamaya geçerse, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar "ikinci sınıf" işçiler haline getirilecek ve Anayasa ve yasalarda güvence altına alınan hakların bir bölümü onlara uygulanmayacaktır.
Hükümet bu yolla işverenlerin maliyetlerini düşürmeyi hedeflerken, işçilerin yaşam ve çalışma koşullarını kötüleştirmiş olacaktır" denildi.
‘OVP HEDEFLERİ GERÇEKÇİ DEĞİLDİR’
Son yıllarda açıklanan programların makro ekonomik hedeflerinin gerçekçi olmadığını ve özellikle istihdam ve işsizlikle ilgili olanların tutmadığı bilgisinin verildiği açıklanın devamında şu ifadeler yer aldı:
"Eylül 2018‘de açıklanan 2019-2021 dönemini kapsayan OVP’de işsizlik 2019 yılı için yüzde 12,1, 2020 yılı için 11,9 olarak açıklanmıştı. Ancak bu hedeflere rağmen dar tanımlı işsizlik 2019’da 13,7 olarak gerçekleşti. 2020’de ise daha da yüksek gerçekleşeceği sır değil.
Programın istihdam hedefleri de tutmadı. 2019-20121 programında, istihdamın 2019 yılı için 29,9 milyon, 2020 yılı için ise 31 milyon olması hedefi konmuştu. Ancak istihdam 2019’da 28,1 milyona gerilerken, 2020 ortalarında 26 milyona geriledi. 2020’de istihdamın 26 milyon civarında kalması bekleniyor. Benzer şekilde 2020-2022 yıllarını kapsayan OVP hedefleri de tutmadı.
Bu nedenle 2021-2023 dönemi OVP’sinde yer alan hedefler de gerçekçi ve ulaşılabilir görünmüyor. OVP’ye göre enflasyon 2021’de yüzde 8’e, işsizlik 12,9’a düşecek ve istihdam 28,3 milyona çıkacak. Bu hedefler hayalidir. Ekonomik kriz ve pandemi etkisiyle ekonomide devasa bir iş kaybı vardır. İşten çıkarma yasağı nedeniyle resmi işsizlik oranları kontrol altında tutulsa da iş kaybının büyüklüğü ortadadır.
‘EKONOMİNİN BİR YIL İÇİNDE 3 MİLYON KİŞİYİ İŞ BAŞINA DÖNDÜRMESİ VE HEM DE 2 MİLYON EK İSTİHDAM YARATMASI GERÇEKÇİ DEĞİL’
Haziran 2020’de istihdam 26,5 milyon olurken, iş başında olanlar 23 milyon olarak geçekleşmiştir. Geniş tanımlı işsizlik ise yüzde 28,9 olarak gerçekleşmiştir. Ekonominin bir yıl içinde hem işbaşında olmayan yaklaşın 3 milyon kişiyi iş başına döndürmesi ve hem de 2 milyon ek istihdam yaratması gerçekçi bir hedef değildir. OVP’de yine ulaşılamayacak hayali hedeflere yer verilmiştir.
DİSK İşçi Haklarına Yönelik Saldırılara Karşı Duracaktır
OVP’de (veya medyatik adıyla YEP) yer alan çalışma yaşamına ilişkin düzenlemeler kabul edilemez niteliktedir. OVP salgına karşı, güçlü sosyal politikalar yerine makro ekonomik açından hayali hedeflere yer vermekte ve sermaye için fırsat yaratmaya odaklanmaktadır. Sorun fırsat yaratmak değil, salgının sosyo-ekonomik etkilerine karşı toplumu korumaktır.
DİSK, çalışanlar arasında ayrımcılığı artıracak, güvencesiz ve esnek çalışmayı yaygınlaştıracak, kıdem tazminatı, iş güvencesi ve emeklilik haklarını sınırlamayı hedefleyen girişimlere karşı durmaya devam edecektir."