Otomotiv tarihine damga vuracak iflas
Hava yastığı üreticisi Takata’nın iflasıyla otomotiv tarihindeki en büyük geri çağırma yaşanacak. Milyonlarca hava yastığı, kontrol edilmek veya değiştirilmek üzere servislere gidecek.
EKONOMİ - Dünyanın önde gelen hava yastığı üreticisi Takata, son yıllarda yaşadığı krizler sonucu iflasla karşı karşıya kaldı. Dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinin kullandığı Takata markalı hava yastıklarının hatalı olması ve bazı kazalarda ölümlere neden olması nedeniyle şirket büyük tazminatlara mahkum olmuştu.
Uluslararası iş çevrelerine göre, Takata'nın iflas etmesi bekleniyor ancak bu iflas sadece şirketi ve çalışanlarını etkilemeyecek, otomotiv tarihine damga vuracak bir olaya neden olacak. Uzmanlara göre, Takata'nın iflası ile birlikte otomotiv tarihinde yaşanan en büyük geri çağırma yaşanacak ve milyonlarca hava yastığı kontrol edilmek veya değiştirilmek üzere servislere gidecek. Yetkililer, sadece Japonya'da kontrol edilmesi planlanan hava yastığı sayısının 19 milyon olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz günlerde Honda, Ford, Toyota, Volkswagen, BMW, Audi, Mazda, Mitsubishi, Mazda, Chrysler gibi pek çok otomotiv devi için hava yastığı üreten ve tedarik eden Japon devi Takata'nın iflas başvurusunda bulunduğu belirtilmişti. Yastığın açılma mekanizmasına ait pompada amonyum nitrat kimyasalı kaynaklı yaşanan patlamalar nedeniyle, dünya genelinde 16 ve ABD içerisinde de 11 kişi hayatını kaybetmiş ve 180'den fazla kişi de yaralanmıştı.
Hatalı hava yastıkları söz konusu firmaların 2013 yılından bu yana milyonlarca aracı geri çağırmasına yol açmıştı. Sadece ABD içerisinde 19 otomobil üreticisine ait 42 milyon aracın, tüm dünyada da 100 milyon hatalı hava yastığının geri çağırılması firmaları büyük zararlara uğratmıştı. Japon devi Takata da resmi soruşturma geçirmenin yanı sıra kurbanların ardı ardına açtığı davalarla yüzleşmek zorunda kalmıştı.
Şubat ayında mahkemece sağlanan anlaşmada 1 milyar dolar cezaya çarptırılan Takata, kurbanlara da 125 milyon dolar ödemeye mahkum edildi. Gerekirse mal varlıklarını elden çıkarmayı kabul eden Takata'nın ekonomik yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlandığı için resmen iflas başvurusunda bulunduğu belirtiliyor.