Özel okul ücretleri İstanbul'da milyon lirayı geçti

Özel okul ücretleri İstanbul'da milyon lirayı geçti
Özel okul ücretlerine yüzde 150'yi aşan oranda zam yapıldı. Antalya Özel Okullar Birliği Sözcüsü Kenan Çelik, Antalya'da yerellerde 180-280 bin TL, zincirlerde 280-500 bin TL arasındaki okul ücretlerinin, İstanbul'da milyon lirayı geçtiğini açıkladı.

Artı Gerçek - Antalya Özel Okullar Birliği Sözcüsü Kenan Çelik, 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde özel okulların fiyatlarıyla ilgili bilgi verdi. Çelik, Türkiye'de üç yıl öncesine kadar çok hızlı ivmeyle artan özel okulların okullaşma oranının yüzde 17-18'lere kadar ulaştığını söyledi.

Özel okullarda en temel gider kaleminin eğitim-öğretim ve yemek bedelleri olduğunu belirten Çelik, “Bazı okullar servis ücretini okul ücretine dahil ederek fiyat açıklıyor. Bazı okullar velilerle servis firmalarını buluşturuyor. Antalya'da özel okulları ve ücretlerini, servis, kıyafet hariç iki kategoride ayırabiliriz. Yerel okullar dediğimiz birinci grupta fiyatlar 180 bin TL ile 280 bin TL arasında değişiyor. İkinci grup zincir okullarda ise 280 bin TL ile 500 bin TL arasında. Servis ve kıyafet ücretleri ayrı olmak üzere" dedi.

ZAM YÜZDE 150'Yİ AŞTI

Özel okul fiyatlarına ilişkin Türkiye'nin diğer illerindeki durumu da anlatan Çelik, şunları söyledi:

"Antalya baz alındığında özel okul fiyatları İstanbul'da en az yüzde yüz 100 oranında artar. Yani ikinci grup dediğimiz zincir okul ücretleri milyon lirayı aşıyor. İzmir, Antalya ile neredeyse aynı gibi. Ankara yine yüzde 60 oranında daha pahalı. Konya, Kütahya ya da Sivas'ı ele aldığınızda, bizim ücretlerimizin biraz daha altında seyrederler. Çünkü Antalya'da son iki üç yılda iş yeri, konut kiralarında da ciddi artışlar oldu. Yani şehrin nüfusunun büyüklüğü ve maliyet artışları söz konusu. Geçen yıla göre fiyat artışı yüzde 150'yi geçti."

2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAKLAŞIK FİYATLAR

Özel okullarda ücretlendirme; eğitim-öğretim, yemek, genel giderler, kıyafet, ek yayınlar, servis olmak üzere 6 ana gider başlığından oluşuyor. İstanbul'un yüzde 100, Ankara'nın ise yüzde 60 daha pahalı olduğu Antalya'da fiyatlar yerel ve zincir okullarda şu şekilde:

Eğitim-öğretim yerellerde 130 bin TL-280 bin TL arası. Yemek 80 bin TL- 200 bin TL arası. Genel giderler 20 bin TL-60 bin TL arası. Kıyafet 20 bin TL-60 bin TL arası. Ek yayınlar 25 bin TL-75 bin TL arası. Servis ücreti Antalya'da geçen sene başında 2 bin 500- 4 bin TL aralığındayken nisan ayında yüzde 30 zamla 3 bin 200-5 bin TL bandına yükseldi. Bu yıl ağustos ayında UKOME toplantısında yeni dönemin ücretleri belirlenecek. (DHA)

Öne Çıkanlar