Pamuk üreticisi kazandığını suya ödüyor
GAP kapsamında yapılan ve 'Suyu ayağınıza getirdik' denen kanallardan sağladıkları suyla pamuk üreten çiftçiler, suya binlerce lira ödediklerini söylüyor.
HABER MERKEZİ - Türkiye'de çiftçilerin sorunları bitmek bilmiyor. Mazot fiyatlarının son zamlarla birlikte 5 liranın üzerine çıkmasıyla tarlalarını süremez duruma gelen çiftçiler, tarım politikalarına isyan ediyor. Diyarbakır’da pamuk tarlalarını süren çiftçiler, GAP kapsamında yapılan kanallardan sağladıkları suya binlerce lira ödemek zorunda kalıyor.
'ÇİFTÇİ TOPRAĞI İŞLEYEMEZ HALDE'
30 yıldan fazladır çiftçilikle uğraştığını dile getiren Abbas Karagül (47), artan mazot fiyatlarının kendilerini zorladığını söyledi. GAP kapsamında yapılan kanaldan sağladıkları su ile pamuk üretimi yaptığını belirten Karagül, "Sadece suya bile binlerce lira ödüyoruz. Kazandığımızı mazot ve gübreye yatırıyorduk artık suya da yatırıyoruz. Mazotun ve suyun bir an önce ucuzlamasını istiyoruz. Çiftçi mağdur ediliyor. Ufak bir teşvik veriliyor o da verilmese zaten tarlayı ekemeyiz" diye konuştu. Hükümete çağrıda bulunan Karagül, "Her şeyin maliyeti arttı. Bir çare bulunmasını umuyoruz böyle giderse çiftçi toprağı işleyemeyecek" dedi.
'GAP SUYUNA YILDA 27 BİN LİRA'
GAP kanallarından sağladıkları suya fahiş paralar ödemek zorunda bırakılmalarını eleştiren Karagül, "Kanalı yaptıkları zaman böyle bir şey gündemde yoktu. 'Suyu çiftçinin ayağına getireceğiz' diye ballandıra ballandıra anlatıyorlardı. Sonra getirdikleri suyu bize parayla satmaya başladılar. Dönüm başına 90 lira para istiyorlar. Ben burada yaklaşık 300 dönüm tarlaya pamuk ektim. Bu da yaklaşık 27 bin liraya falan denk geliyor. Bu suyu da sadece üç ay veriyorlar. İkinci ürün ekmeye kalksam parasını verdiğim suyu da bulamıyorum" diyerek tepki gösterdi.
'İŞÇİ BİLE GELMEK İSTEMİYOR ARTIK'
15 yıldır pamuk üreticiliğiyle uğraşan çiftçi Lütfü Bayraktar da pamuk fiyatlarının düşük tutulmasından şikayetçi. Pamuğu üretmek için aldıkları tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarının yükseldiğini, buna karşılık pamuk fiyatının düşük tutulduğunu söyleyen Bayraktar, "İşçi bile gelmek istemiyor artık. Topladığım pamuk para etmediği için işçinin yevmiyesini vermekte bile zorlanıyorum. Ektiğim pamuk bu sene tarlada kaldı. Pamuğumu toplayabilmek için Siverek'ten Diyarbakır'a işçi getiriyorum" diyerek karşılaştıkları zorlukları sıraladı.
'TOPLAMA MALİYETİNİ ÇIKARAMIYORUZ'
Çiftçilik yapmanın zorluğuna değinen Bayraktar, "Mazot 5 lira, gübrenin fiyatını sormaya korkuyoruz. İşçi gelip çalışmak istemiyor. Hükümetin bir çözüm bulmasını umuyoruz. Ama pek bir umudumuz da yok açıkçası. Aralık ayına girdik yağmur yağıyor pamuk ıslandı mı hiç satamıyoruz zaten. Toplama maliyetini bile çıkarmıyor" dedi. (Mezopotamya Ajansı)