Pazarcı esnafı da fiyatlardan şikayetçi: 'Pahalılığın sorumlusu biz değiliz'
Abidin YAĞMUR
MERSİN - Yaz ayları olmasına rağmen meyve-sebze fiyatları düşmek bir yana, her geçen gün daha da artıyor. Meyve sebzenin yüksek fiyatların sorumlusu olarak kimi hal komisyoncularını kimisi de pazar esnafını sorumlu tutuyor. Pazarcılar ise, tarladan tüketiciye uzanan zincirin son halkasında olduklarına dikkat çekiyor ve “pahalılığın sorumlusu biz değiliz” diyor. Pazarcılar, meyve sebze fiyatlarının pazarlarda market ve manavlara göre hâlâ ucuz olduğunu da ifade ediyor.
“HER ŞEY ATEŞ PAHASI'
Mersin Pazarcılar Odası Başkanı Abdulhalim Batur ile birlikte Akdeniz ilçesi Mahmudiye Mahallesinde kurulan Çarşamba pazarını gezdik.
Tezgahlardaki ürünleri inceleyen, fiyat karşılaştırmaları yapan Batur şöyle konuştu:
“Burada günlük taze yeşillikler var. Pahalı diyorlar. Maalesef pahalı. Bunlar şehir dışından geldiği için pahalı. Çünkü mazot pahalı, nakliye pahalı, ama ne hikmetse bomba pazarcının kucağında patlıyor. Pazarcı esnafı pahalıya satıyor diyorlar, fakat öyle değil. Pazarcı halkla tüketici arasındaki son buluşma noktası olduğu için yüksek gözüküyor. Örnek veriyorum. Bu nanenin üreticiden çıkışı 1 lira, 2 liradır. Buraya, tüketiciye ulaşana kadar, arada aracılar oluyor ve 10 lira oluyor. Bir aracı ne kadar para kazanıyorsa, pazarcı da o kadar kazanıyor. Gündemimizde ekonominin bozuk olması var. Mazot pahalı, ilaç pahalı, işçilik pahalı, nakliye pahalı. Bu pahalılıklar varken sanki pazarcı pahalıya satıyor, yüksek kazanç elde ediyor gibi lanse ediliyor. Böyle bir şey yok” .
'HERKES 5 LİRA KOYSA, 5 LİRALIK ÜRÜN OLUR 25 LİRA'
Gıdanın tarladan çıkıp tüketiciye geldiği süre içinde çok sayıda aracından geçtiğini, bu süreçte yeterli denetim mekanizması olmadığını ifade eden Batur, “Köylü o kadar emek vermiş, ter dökmüş, bir sürü zahmete girmiş 5 liraya satıyor. Hiç ter dökmeden aracı arkadaş üzerine 5 lira koyup, örnek veriyorum bir başkasına 10 liraya veriyor. Sen de işçi götürüyorsun, ondan sonra nakliye, uzak nakliye parası derken gideri çok oluyor sen de getirip halde 15 liraya veriyorsun. Ben de komisyoncuyum, dükkan bağlamışım bir sürü vergi veriyorum, sigortalı personel çalıştırıyorum. Ben de 20’ye satıyorum. Gariban pazarcı da alıyor, götürüyor 5 de o koyuyor, oldu mu 25. Halbuki pazarcı da onlar kadar kazanıyor” ifadelerini kullandı.
'FİYATLAR İLÇEDEN İLÇEYE DEĞİŞİYOR'
Mersin Pazarcılar Odası Başkanı Abdulhalim Batur, Mersin’in 4 merkez ilçesinde hale olan uzaklık ve sosyoekonomik duruma göre de pazaryerleri arasında fiyat farkları olduğunu söyledi.
Batur, hale uzak olan ilçelerdeki pazarlarda fiyatların daha yüksek olduğunu kaydetti. Ayrıca yabancı uyrukluların pazardan daha az miktarda alışveriş yaptıklarını, bu yüzden kar edebilmek için pazarcıların bu bölgelerde fiyatları arttırmak zorunda kaldıklarını ve fiyatların bu bölgelerde biraz daha yüksek olduğunu belirtti.
Batur, Mersin’deki pazaryerlerinde fiyatların her şeye rağmen manav ve market fiyatlarının altında olduğunu belirterek vatandaşları pazardan alışveriş yapmaya çağırdı.
İşte TÜİK'in sansürlediği enflasyona esas madde sepeti listesi