İşte TÜİK'in sansürlediği enflasyona esas madde sepeti listesi

İşte TÜİK'in sansürlediği enflasyona esas madde sepeti listesi
DİSK Araştırma Merkezi, TÜİK tarafından TÜİK internet sitesinden silinen enflasyona esas madde sepeti fiyat listesini yayınladı. TÜİK'e, yargı kararı gereği madde sepeti ortalama madde fiyat listesini derhal açıklaması çağrısı yaptı.

Artı Gerçek - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile ekonomistlerin yaptığı enflasyon hesaplaması arasında büyük farklar bulunurken, 'gerçek enflasyon açıklanmıyor, böylece maaş artışları düşük tutuluyor' eliştirileri de devam ediyor.

TÜİK, enflasyonda artışın çok hızlanmaya başladığı Haziran 2022'den itibaren, enflasyona esas ortalama madde fiyat listesini yayımlamaktan vazgeçmişti. Bunun üzerine DİSK tarafından başlatılan hukuk mücadelesinde idari yargı madde fiyat listesinin açıklanmasına karar vermiş ve karar kesinleşmişti.

'VERİLER GİZLENİYOR'

"Kesinleşmiş yargı kararına rağmen TÜİK yönetimi Haziran 2022 sonrası madde fiyat listesini açıklamamakta direniyor ve yargı kararlarını hiçe sayıyor. TÜİK kesinleşen yargı kararı gereği Haziran 2022 sonrası verileri açıklamak zorundayken akıl almaz biçimde geçmişe dönük fiyat listesini de sildi" eleştirisi yapan DİSK, şu çağrıda bulundu:

"Resmi veri niteliği taşıyan bilgilerin ve listelerin silinmesi açıkça sansürdür ve resmi evrakın değiştirilmesidir. Yargı kararlarına rağmen anayasa ve yasaları çiğneyerek suç işleme ısrarını sürdüren TÜİK Başkanlığı, geçmiş verileri internet sitesinden kaldırarak enflasyona esas madde fiyat listesinin karartılmasının sebebinin verileri gizlemek olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Bir kez daha hatırlatıyoruz: TÜİK yönetimi kesinleşmiş yargı kararlarının, Anayasa ve yasaların gereği olan madde sepeti ortalama madde fiyat listesini derhal açıklamak zorundadır. Yargı kararlarına uymamak suçtur."

TÜİK tarafından sansürlenen ve silinen 2003-2022 arası madde fiyat listesini arşivlediğini belirten DİSK-AR, bu verileri erişime açtı.

İşte madde sepeti fiyat listesi:

(EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar